Президент обговорив з Прем'єр-міністром Болгарії оборонну, енергетичну й логістичну допомогу та підтримку України на шляху до ЄС
опубліковано 29 квітня 2022 року о 11:00

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з Прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим, який перебуває у нашій країні з візитом.

«Сьогодні ми провели змістовні перемовини, обговорили всі ключові питання, які варті уваги саме зараз і саме в таких непростих умовах», – сказав Глава Української держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів.

Президент наголосив, що російське вторгнення в Україну триває вже 64-й день. Агресор атакує як військових, так і цивільних, руйнує об’єкти інфраструктури. Але наша держава дає відсіч, і Росія не досягне нічого, «крім зневаги й осуду від усіх порядних людей у світі».

Володимир Зеленський висловив подяку Кирилу Петкову за те, що Болгарія, як і весь цивілізований світ, сьогодні солідарна з Україною.

«Наша держава зараз як ніколи потребує підтримки від наших надійних друзів, щоб відстояти право на життя для нашого народу, на власну державу, на європейське майбутнє. Але ця боротьба – не тільки за Україну. Зараз в Україні ми захищаємо цінності всієї Європи, всього світу. І саме зараз, саме в Україні вирішується, чи зможуть інші народи Європи жити вільно, жити демократично», – переконаний Президент.

За його словами, під час сьогоднішньої зустрічі з Прем’єр-міністром Болгарії було ініційовано налагодження взаємодії для ремонту української військової техніки на болгарських виробничих потужностях.

«Це дуже важливо для України. Впевнений, така співпраця буде вигідною і для болгарських компаній, і для болгарської економіки. А для нас дуже важлива якість і терміни, бо ми воюємо щодня», – наголосив Володимир Зеленський.

Також порушувалося питання взаємодії в енергетичній сфері. За словами Глави держави, Україна готова постачати електроенергію до Болгарії, а також зацікавлена у диверсифікації постачання газу в регіоні, зокрема з використанням можливостей Трансбалканського газопроводу спільно з болгарською стороною.

Крім того, як повідомив Президент, досягнуто домовленості щодо налагодження транспортування аграрної продукції з України через болгарський порт Варна на Чорному морі. Українська сторона зі свого боку надасть необхідне сприяння для розв'язання в найкоротші строки питання з болгарським судном, заблокованим у порту міста Чорноморська.

Володимир Зеленський окремо подякував Кирилу Петкову за позицію уряду щодо підтримки санкційної політики Європейського Союзу.

«Хочу наголосити, що санкції стосовно Росії потрібні лише для того, щоб примусити РФ шукати мир. Щоб це сталося, санкції мають бути дієвими, потужними й не допускати можливості для Росії обійти обмеження. Розраховую, що Болгарія й надалі підтримуватиме посилення санкцій за цю війну», – сказав він.

Під час зустрічі співрозмовники приділили окрему увагу руху України до членства у Євросоюзі. Глава держави висловив подяку Прем’єр-міністру Болгарії за чітку й послідовну підтримку європейського майбутнього України.

«У лютому на нашій зустрічі в Мюнхені ми підписали спільну декларацію про європейську перспективу України. Сьогодні ж я отримав запевнення, що Болгарія підтримає рішення про надання Україні статусу країни – кандидата на вступ до Євросоюзу на наступному засіданні Європейської ради. Я дуже радий, що наші партнери визнають: Україна заслужила на пришвидшену процедуру вступу до ЄС», – зазначив Президент.

Глава держави також подякував Кирилу Петкову за особисту ініціативу щодо збору коштів у Болгарії на підтримку України.

«Власним прикладом ви надихаєте тисячі своїх співгромадян і надалі проявляти солідарність із нашим українським народом. Понад 90 тисяч українців, передусім це жінки та діти, які рятувалися від жахів війни, знайшли прихисток у Болгарії. Ми вдячні болгарському народові за гостинність, підтримку та справді зворушливе ставлення», – сказав Володимир Зеленський.

Президент України відзначив готовність Болгарії взяти участь у повоєнній відбудові нашої країни, зокрема одного з південних регіонів. Він наголосив, що високий рівень співпраці України та Болгарії і щире взаєморозуміння доводять, що ми – одна європейська родина, яку об’єднує спільне минуле і, найголовніше, – спільне майбутнє.

Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков зі свого боку наголосив на підтримці нашої держави. Він зазначив, що його країна готова сприяти експорту електроенергії з України, а також може запропонувати порт Варна як логістичний хаб, зокрема для борошна, та допомогти у використанні Трансбалканського газопроводу.

За його словами, Болгарія буде рада допомогти та долучитися до відновлення України. Прем'єр-міністр також позитивно відповів на запит України щодо ремонту й відновлення військової техніки.

«Для Болгарії важливо, щоб Україна прямувала до Європейського Союзу. Настав час сказати, що Україна належить до ЄС та європейської родини. Ми повинні дати чіткий сигнал і показати чіткий шлях. Ви маєте підтримку Болгарії», – резюмував Кирил Петков.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux