З метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області запроваджено щоденний моніторинг цін на дану групу товарів, починаючи з 01.03.2022.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в області створено і постійно працює 31 моніторингова робоча група. Даними групами станом на 27.04.2022 проведено 11395 цінових спостережень, в т.ч.:
- на ринку продовольства – 5250;
- на ринку нафтопродуктів – 4345;
- на фармацевтичному ринку – 1800.
До переліку товарів, які підпадають під моніторинг, увійшли:
• борошно пшеничне;
• макаронні вироби;
• батон;
• хліб;
• крупа гречана;
• крупа вівсяна;
• свинина;
• яловичина;
• птиця (тушки курячі);
• молоко;
• масло вершкове;
• сметана;
• яйця курячі;
• олія соняшникова;
• цукор кристалічний;
• капуста білокачанна;
• цибуля ріпчаста;
• буряк;
• морква;
• картопля;
• етанол (розчин 96%);
• нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні;
• антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні;
• бензин (марки А-92, А-95);
• дизельне пальне;
• газ скраплений для автомобілів.
Головним управління проведено широку роз’яснювальну роботу для суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю соціально значущими товарами. У 30 випадках завищені ціни були приведені у відповідність до вимог чинного законодавства.
Крім того, забезпечено подання щоденної звітної інформації про результати моніторингу до департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОВА, налагоджено постійне інформування про виявлені порушення і вжиті заходи працівників правоохоронних органів, бюро економічної безпеки.