Світлана Онищук зустрілася із делегацією представників Союзу українців Румунії

На Прикарпатті перебуває делегація представників Союзу українців Румунії на чолі з головою організації, депутатом румунського парламенту Миколою-Мирославом Петрецьким.

Сьогодні із закордонними гостями зустрілася голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук. «Україна переживає складні, але доленосні часи. Від перших днів військової агресії наші зарубіжні партнери допомагали нам долати виклики, спільно акумулювали зусилля для допомоги Збройним силам України, внутрішньо переміщеним людям, подолання гуманітарної кризи, - зазначила Світлана Онищук. - Румунія була однією з перших держав, яка засудила агресію росії та надала Прикарпаттю гуманітарну допомогу. У нас є багато спільних проектів, які ми реалізовували до війни, і будемо співпрацювати і надалі. Українці - сильна нація, про що свідчать наші успіхи на фронті. Ми справимося з будь-якими викликами і разом з нашими справжніми друзями рухаємось до Перемоги!».

За словами Миколи-Мирослава Петрецького, Румунія прихистила майже 80 тисяч внутрішньо переміщених людей. У місцях компактного проживання українців діють українські школи, все більше дітей вивчають українську мову.

Румунія стала першою серед європейських держав, яка визнала авторитет українства у світі. 9 листопада українці Румунії святкують особливий день. Завдяки ініціативі Союзу українців Румунії на державному рівні визнано Днем української мови в Румунії. За сприяння організації виходять дві газети, сім журналів. Недавно для дітей ВПО засновано журнал «Бджілка». Додамо, що Союз українців Румунії є членом Світового Конгресу Українців (СКУ), Европейського Конгресу Українців (ЕКУ), Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР), Товариства зв’язків з українцями за межами України (Товариство «Україна-Світ»). Між Івано-Франківською облдержадміністрацією та Союзом українців Румунії укладено Меморандум про співпрацю.

У рамках цієї співпраці сьогодні для українців у Румунії передано більше тисячі україномовних книг. Тут і дитячі книги українських авторів, придбані на майже 85 тисяч гривень управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій облдержадміністрації. Також управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА передало словники, твори українських класиків та історичну літературу, видану в рамках регіональної цільової програми підтримки книговидання. «Ми раді нашій співпраці. Я переконана, що після Перемоги спільні проєкти Прикарпаття та Союзу українців Румунії будуть плідно розвиватися, адже українці проказали всьому світові, як потрібно боронити свою мову, культуру, державу», - наголосила Світлана Онищук.

Більше фото за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux