В Івано-Франківську презентували туристичний транскордонний проєкт «Карпатський культурний шлях»

15 вересня в Івано-Франківську відбувся «круглий стіл» у рамках реалізації ґрантового проєкту «Карпатський культурний шлях», у якому взяли участь начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Передерко, перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, менеджер проєкту з комунікацій Олег Мандрик, заступниця голови ГО «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» Марія Ковалів, виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамурешського повіту (Румунія) Раду Біг та понад 30 представників адміністрацій управління історико-культурними об'єктами, туристичних компаній, інших надавачів туристичних послуг, органів державної влади, місцевого самоврядування, науковців, інститутів громадянського суспільства Івано-Франківської та Закарпатської областей України.

Учасникам презентували інформацію про стан реалізації проєкту «Карпатський культурний шлях», концепцію, бренд та маркетингову стратегію туристичного маршруту.

Віталій Передерко відзначив вагому роль культурного туризму в розвитку місцевої економіки як інструменту формування національної ідентичності, збереження культурної спадщини, налагодження міжкультурного діалогу. Адже капіталізація культури через туризм є одним із чинників соціально-економічного розвитку територій. Проїкт включає 40 найвизначніших і найцікавіших об'єктів культурної спадщини регіону. Він підтримуватиме розвиток культурного туризму, локальної культури та збереження спадщини у Карпатах.

«Створення «Карпатського культурного шляху» є надзвичайно важливим для області, адже цей транскордонний шлях стане першим українсько-румунським культурним туристичним маршрутом. Він має велику перспективу бути в подальшому сертифікованим за європейськими стандартами та увійти в загальноєвропейську мережу культурних шляхів Ради Європи», - наголосив посадовець.

Додамо, що туристичний маршрут стартуватиме у Рогатині Івано-Франківської області (Україна) і закінчуватиметься у Сігет Мармацієй повіту Марамуреш (Румунія).

Створений на його основі туристичний продукт має основну програму, яка є найбільш насиченою цільовими культурно-історичними об’єктами показу і проходитиме за маршрутом: Рогатин – Галич – Івано-Франківськ – Коломия – Нижній Вербіж – Косів – Верховина – Ворохта – Яремче – Поляниця – Ясіня – Рахів – Нижня Апша – Солотвино – Сігету-Мармацієй – Сепинці – Десешть – Бая-Маре – Колтау – Рохія – Рогоз – Шурдешть – Бреб – Будешть Йосані – Бирсана – Єуд Дял – Вісеу-де-Сус – Сігету-Мармацієй.

Загальна довжина маршруту: 822 км. Загальна тривалість: 10 днів.

Презентація нового транскордонного туристичного маршруту запланована на літо 2023 року.

Довідково; Проєкт «Карпатський культурний шлях» впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020», що фінансується Європейським Союзом. Основна мета проєкту полягає у підтримці валоризації культурно-історичної спадщини в Карпатському єврорегіоні шляхом розвитку і просування Карпатського культурного шляху як інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини в транскордонних регіонах Румунії та України. Цільовими завданнями проєкту є створення інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях», який поєднає об'єкти історичної та культурної спадщини з іншими атракціями і пов'язаними з ними супутніми послугами; вдосконалення навичок та обізнаності представників культурного туризму за допомогою навчальної програми; просування інтегрованого туристичного продукту культурної спадщини «Карпатський культурний шлях» на регіональних і міжнародних ринках шляхом розробки промоційних матеріалів, спільних джерел інформації в Інтернеті та мобільного додатку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux