Хто, за скільки і як може купити сільськогосподарську землю?
Юридичний департамент ОДА, опубліковано 08 липня 2021 року о 11:41

В Україні офіційно відкрито ринок сільськогосподарської землі приватної власності. Отож, що змінилося для українців з 1 липня 2021 року.

Хто має право продати?

Громадяни України – власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється.

Поряд з цим, забороняються відчуження земельних часток (паїв), відчуження та зміна цільового призначення земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, крім передачі їх у спадщину.

Хто має право купити?

Ринок землі відкриватиметься поетапно.

Перший етап. З 1 липня 2021 по 31 грудня 2023 року покупцями зможуть бути лише фізичні особи-громадяни України, держава, територіальні громади, з обмеженням до 100 гектарів в одні руки.

Другий етап. З 1 січня 2024 року покупцями зможуть бути і юридичні особи, але за умови, що вони створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є лише громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади, з обмеженням до 10 тисяч гектарів.

Третій етап. Після схвалення відповідного рішення на референдумі покупцями зможуть бути й іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України.

За скільки можна купити?

Ціна продажу земельної ділянки визначається продавцем на свій розсуд. Але до 1 січня 2030 року вона не може бути меншою за нормативну грошову оцінку земельної ділянки, вартість якої залежить від регіону і якості землі – десь це буде 20 тисяч, а десь 40 тисяч за гектар (наприклад, станом на 01.01.2021 по Івано-Франківській області показник НГО становить 26087 гривень за гектар ріллі).

Розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі.

Варто зауважити, що у разі відсутності у покупця землі документів, що підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за які купується ділянка, її продаж буде заборонено.

Як можна купити?

З ініціативи власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення їх продаж може здійснюватися на земельних торгах.

Земельні торги проводяться у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу. Наприклад, можна продати землю через електронні аукціони. Щоб опублікувати лот, потрібно заповнити кадастровий номер і основні відомості про земельну ділянку. На торгових майданчиках буде додаткова фільтрація по районам, населеним пунктам, де розташовані земельні ділянки. Гарантійний внесок аукціону становить 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки; розмір реєстраційного внеску визначається виконавцем і не може перевищувати 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на дату публікації оголошення про проведення земельних торгів.

Інший спосіб — звернутися до нотаріуса.

Пакет документів, який потрібно буде подати нотаріусу, при укладенні договору між громадянами наступний:

  • документи, які підтверджують їх особу і громадянство України;
  • державний акт на право власності на землю, договір, свідоцтво про право на спадщину або інший документ, що підтверджує право власності;
  • документи про грошову оцінку відчужуваної земельної ділянки.

Окрім того, з метою визначення загальної площі ділянок, які має право набути у власність одна особа, нотаріусу необхідно буде надати відомості та документи про перебування набувача у шлюбі, у тому числі зареєстрованому за кордоном, та про набуття землі сільськогосподарського призначення на праві спільної сумісної власності подружжя.

Поряд з цим, з метою перевірки джерела походження коштів або інших активів набувача нотаріус має право витребувати у потенційного покупця відомості та документи, що підтверджують джерела їх походження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux