Діяльність Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області в умовах воєнного стану
опубліковано 27 травня 2022 року о 14:15

 Згідно постанови Кабінету міністрів України № 303 від 13 березня 2022 року  «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» на даний час  діє заборона ( мораторій)  проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду.

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 07 березня 2022 року № 427 «Щодо забезпечення безперервної роботи» та з метою забезпечення безперервної роботи сфери охорони здоров’я України в умовах воєнного стану,  Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області  забезпечує здійснення своїх повноважень у щоденному режимі роботи.

Для безперебійного забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення населення Державною службою з лікарськими засобами та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області проводяться позапланові перевірки за заявою суб’єкта господарювання щодо наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, необхідних для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами перед видачею ліцензії.

Здійснюється щотижневий моніторинг рівня цін на лікарські засоби за узгодженим Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками переліком по встановленій формі, від суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами за провадження діяльності.

Крім того, згідно постанови Кабінету міністрів України від 06.03.2022р. №223 та за дорученням Івано-Франківської ОВА проводиться моніторинг цін на обмежений перелік лікарських засобів (нестероїдних протизапальних  та антимікробних ЛЗ) та щоденно на електронну адресу надається інформація.

Проводиться щоденний моніторинг наявності препаратів інсуліну, тиреоїдних гормонів, йодовмісних лікарських засобів в аптечних закладах області. Перелік суб’єктів господарювання, які реалізують препарати інсуліну висвітлюється на вебсайті Держлікслужби.

Для забезпечення населення актуальною інформацією щодо доступності аптечних закладів під час воєнного стану та наявності в них окремих категорій лікарських засобів Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством цифрової трансформації України та Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками створено інформаційну систему збору та оприлюднення зазначеної інформації з можливістю її подальшого розширення. Для внесення даних на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками наявні наступні  покликання :

– для внесення даних за допомогою веб-інтерфейсу:

https://www.dls.gov.ua/wp-content/uploads/2022/03/wdsi.pdf;

– для внесення даних за допомогою засобів автоматизації (API):

https://www.dls.gov.ua/wp-content/uploads/2022/03/wdsapi.pdf.

Також уповноваженим особам аптечних та лікувально-профілактичних закладів  невідкладно в електронному вигляді надсилається  інформація про заборону реалізації, зберігання, застосування та вилучення з обігу субстандартних, фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів,  а також рішення про скасування розпоряджень.

За інформацією, отриманою від уповноважених осіб від лікувально-профілактичних закладів опрацьовується повідомлення від лікувально-профілактичних закладів  про побічні дії  лікарських засобів.

Крім того, незважаючи на воєнний час,  при Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області проводяться засідання атестаційної комісії щодо присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії фармацевтів.

Здійснюється надання консультативної та методологічно-інформаційної підтримки суб’єктам господарювання у межах компетенції щодо здійснення господарської діяльності з виробництва лікарських засобів (в умовах аптеки), оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами згідно постанови Кабінету міністрів України від 18 березня 2022 № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану».

Окрім цього, відповідно до Закону України «Про звернення громадян» в Службі розглядаються та опрацьовуються скарги громадян. На вебсайті Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області висвітлюється інформація стосовно змін у нормативно-законодавчих актах у сфері фармацевтичної діяльності.

Звертаємо увагу, що з інформацією щодо особливостей господарської діяльності в умовах воєнного стану можна ознайомитися на вебсайті Держлікслужби Україні у закладці «Господарська діяльність в умовах воєнного стану».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux