У серпні 2025 року в Івано-Франківській області зареєстровано 2 випадки отруєння грибами.
У першому випадку захворіла 13-річна дитина з Івано-Франківського району.
Другий — сімейний випадок зареєстрований в Косівському районі: захворіло 4 особи, в т.ч. 2 дитини.
Сім’я споживала зелені голубінки (сироїжки), печені на вогні та смажені.
Оскільки на Прикарпатті грибний сезон триває, тож Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повторно нагадує та застерігає:
споживання дикорослих грибів може бути дуже небезпечним, викликати отруєння, і навіть завершитися летально.
Варто дотримуватися наступних правил:
Не беріть ті, в яких не впевнені. При найменшому сумніві — викидайте.
Не збирайте частинки грибів, дуже молоді або ті, що мають ознаки старіння.
Збираючи сироїжки, можна переплутати з блідою поганкою — вона дуже отруйна і смертельно небезпечна.
Не куштуйте сирі гриби! Не смажте їх просто на вогні.
Гриби обробляйте того ж дня, коли зібрали.
Перед приготуванням — ретельний огляд досвідченим грибником. Сумнівні — одразу в смітник.
Проварюйте не менше 30 хв у підсоленій воді.
Неправильно приготовані консервовані гриби можуть спричинити ботулізм .
У разі отруєння негайно зверніться по медичну допомогу. Не займайтеся самолікуванням!