Визначено лауреатів премії імені Василя Стефаника у 2023 році

Учора, 3 травня, відбулося засідання комісії з призначення щорічної премії імені Василя Стефаника в галузі літератури, а разом з тим – підсумкове обговорення допущених до другого туру робіт та таємне голосування з визначення кандидатур на присудження премії.

Головували на засіданні заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Футерко та перший заступник голови обласної ради Василь Гладій. В обговоренні кандидатур, допущених до II туру голосування, взяли участь 10 членів комісії з призначення премії. Жвава дискусія розгорнулася щодо кандидатів на премію, зокрема щодо книги «Назустріч смерті» молодої кулеметниці, воїна, поетеси Оксани Рубаняк.

Також зауважимо, що книгу Тетяни П’янкової «Вік червоних мурах», поданої в номінації «Проза», було знято з голосування, оскільки ця книга напередодні (22 березня 2023 року) відзначена літературною премією імені Миколи Гоголя. Відповідно до п.14 Положення про премію імені Василя Стефаника на здобуття премії не висуваються твори, які вже були відзначені іншими преміями або державними нагородами.

Книгу Клічака Василя «Сорочка Геракла» також зняли з голосування як таку, що не відповідає номінації «Твори або роботи, що популяризують творчість Василя Стефаника і написані письменниками, котрі проживають за межами області». Зокрема, формат книги не відповідає вимогам положення про премію. В поетичній збірці на 407 сторінок, і тільки 8 аркушів стосуються великого новеліста Василя Стефаника, а також відсутні рецензії/відгуки на книгу.

Таким чином, у номінації «Поезія» на премію претендували Власта Власенко (Ковалюк Богдана), Василь Гостюк та Оксана Рубаняк, у номінації «Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)» – Аделя Григорук.

За підсумками таємного голосування визначено переможців.

У номінації «Поезія» лауреатом премії імені Василя Стефаника обрано авторку Власту Власенко (Богдана Ковалюк).

У номінації «Документальна і науково-критична література (естетика, літературознавство, мистецтвознавство, українознавство, художня публіцистика, критика, мемуаристика)» – Аделю Григорук.

Богдан Футерко запропонував створити окрему літературну премію імені Марка Боєслава задля підтримки творчих доробків наших військових та ветеранів. Цю пропозицію підтримали більшість членів комісії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux