Відбулася колегія департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

28 листопада під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося підсумкове засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.  У заході взяли участь директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ігор Дмитренко,  голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Андрій Яворський, члени колегії, керівники обласних закладів охорони здоров'я, центральних районних та міських лікарень і центрів ПМСД.

Розпочинаючи засідання  колегії, Людмила Сірко подякувала медикам за їх працю, зауваживши, що обласна військова адміністрація намагається спрямувати максимально можливе фінансування на галузь охорони здоров’я. Відбулося й нагородження медиків Прикарпаття грамотами та обласними відзнаками за високий професіоналізм, відданість в роботі та активну громадську позицію.

«Галузь охорони здоров’я реформується. Цьогоріч завдяки фінансуванню із державного, місцевого бюджетів, дякуючи міжнародним донорам та проєктам ми придбали чимало вкрай необхідного медичного обладнання, яке дозволяє надавати якісні послуги пацієнтам. Зараз опрацьовуємо питання щодо вдосконалення діагностики  захворюваності та забезпечення прикарпатців необхідними медикаментами. Незважаючи на нелегкі часи, які переживає зараз наша держава, медики тримають вірність обраній професії. Турбота за життя та здоров`я пацієнта – це першочергова мета кожного лікаря», - наголосила посадовиця.

На засіданні колегії розглянули одні з найактуальніших питань в галузі охорони здоров'я.

Перше питання, яке було розглянуто – це про стан надання акушерсько-гінекологічної допомоги в області. Зауважувалося, що останнім часом вдалося значно зменшити випадки перинатальної смертності. Цей показник в області нижчий ніж загальноукраїнський. Важливо також зазначити, що в цьому році знизилася динаміка передчасних пологів.

Також на колегії заслухали результати роботи щодо ранньої діагностики онкопатологій та скринінгу передракових захворювань. Адже онкологи уже не вперше б'ють на сполох щодо ситуації занедбаності раку, причому навіть візуальних форм. На жаль, ця хвороба вражає дітей та молодь, проте найбільше серед пацієнтів - це люди яким за п'ятдесят. Вік - це один із факторів ризику. Тому старшим людям тим більше не можна нехтувати профілактичними оглядами, в першу чергу - в сімейного лікаря. Серед найпоширеніших злоякісних пухлин у жінок доповідач назвав рак грудної залози, шкіри, тіла матки, товстого кишечника, а також лімфоми та лейкемії. Серед онкозахворювань в чоловіків - рак легень, простати, шлунка, прямої кишки, глотки.

На колегії йшлося й про завдання інформатизації сфери охорони здоров’я на 2023 рік та діяльність галузевої профспілки в умовах воєнного стану.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux