В Івано-Франківську обговорювали питання надання паліативної допомоги в умовах війни

В Івано-Франківську відбулося засідання Всеукраїнського "круглого столу" «Паліативна допомога в Україні та світі. Актуальні питання надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні в умовах воєнного стану: розвиток, проблеми та шляхи їх вирішення». У заході взяли участь заступниця голови облдержадміністрації Людмила Сірко, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко,  представники Національної служби здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я України, медичні фахівці та науковці.

Зауважувалося, що під час війни кількість паліативних хворих збільшується, а після перемоги нашої країни, людей, які потребуватимуть хоспісної допомоги стане більше. Збільшення кількості цих хворих, яким необхідна увага й допомога, відчули заклади охорони здоров’я Прикарпаття. Перед вирішенням цих завдань стоять Національна служба здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я України, обласна військова адміністрація та медики Прикарпаття.  


Фахівці наголошували на необхідності створення ще одного центру паліативної допомоги на Івано-Франківщині. В обласному хоспісі, який розрахований на 30 ліжок,  найчастіше пацієнтів є більше. І це пов’язано з тим, що до нас прибуває багато внутрішньо переміщених осіб, яким необхідна паліативна допомога.

 «За пів року на Івано-Франківщині після оголошення війни паліативну допомогу отримали більше ніж три тисячі важкохворих. Наша область забезпечена усіма необхідними медикаментами, щоби надавати допомогу саме цим хворим. Разом з тим, наша область потребує розгортання додаткових ліжко-місць для паліативних хворих. В області також працюють мобільні виїзні бригади». - розповіла Людмила Сірко.


Додамо, що на Прикарпатті є 28 лікувальних закладів, де Національною службою здоров’я України законтрактована стаціонарна паліативна допомога та у 26 закладах охорони здоров’я законтрактована мобільна паліативна допомога. Паліативну допомогу потребують близько восьми тисяч пацієнтів.

Загалом в області розгорнуто 270 ліжко-місць, але при контактуванні ліжко-місць на наступний рік їх кількість збільшиться, як мінімум удвічі, враховуючи потреби.

Окрім того, задля надання якісної екстреної медичної допомоги для медиків постійно проводять  практичні семінари та тренінги, адже й для паліативних хворих потрібний особливий підхід.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux