Умови повернення лікарських засобів та медичних виробів
опубліковано 29 березня 2023 року о 15:00

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області нагадує, що відповідно до переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. № 172 та наказу МОЗ від 19 липня 2005 р. № 360 , лікарські засоби та вироби медичного призначення належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають. Це оголошення розміщене в кожній аптеці в залі обслуговування населення.

Підтвердженням якості лікарського засобу є такі документи: сертифікат якості виробника, висновок щодо якості ввезеного лікарського засобу, висновок вхідного контролю.

Проте, у разі придбання ліків неналежної якості (якщо недоліки виявлено у межах терміну придатності) покупець має право вимагати або заміни їх на ліки належної якості, або повернення сплачених ним коштів.

Повернути лікарський засіб до аптеки можна тільки при наявності розрахункового документу (фіскального чеку) та документів , що встановлюють факт неналежної якості, а саме: висновку щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією; у разі придбання ліків неналежної якості, що підтверджується висновком про якість лікарських засобів, виданий підпорядкованій лабораторією територіального органу державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) і / або уповноваженою лабораторією; розпорядження Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу.

Якщо споживач має сумніви щодо якості товару, то він може перевірити інформацію на сайті Держлікслужби України та на субсайті Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківської області. В закладці «РОЗПОРЯДЖЕННЯ» зазначено чи встановлювала служба заборону на придбану ним серію товару.

Для повернення придбаних неякісних ліків в разі сумніву щодо якості необхідно надати рекламацію/повідомлення стосовно якості/підозри щодо фальсифікації лікарського засобу. Для цього потрібно заповнити електронну форму, розміщену на сайті служби, у якій зазначити назву лікарського засобу, форму випуску, дозування, номер серії, виробника, дату та місце придбання (вказати назву та адресу місцезнаходження аптеки), а також зазначити тип невідповідності та описати її. Слід вказати власні дані — прізвище, ім’я, по батькові, контактний телефон, адресу проживання та листування. Після надання такої рекламації служба перевірить якість лікарського засобу й у разі виявлення невідповідності надає розпорядження про заборону обігу такого лікарського засобу. І тоді у споживача з’являться підстави повернути лікарський засіб до аптеки.

За інформацією споживач може безпосередньо звернутися до відповідальних осіб з питань якості лікарських засобів Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області те телефоном 03425 6-07-36.

Аналіз проводиться безкоштовно!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux