Світлана Онищук взяла участь у заходах із нагоди Дня Української Державності

Цьогоріч, 28 липня, у день хрещення Київської Русі-України вперше відзначають День Української Державності, встановлений Указом Президента України 24 серпня 2021 року.

В Івано-Франківську в обласній філармонії імені Іри Маланюк пройшла урочиста академія з нагоди свята. Керівники області та міста, військовослужбовці, волонтери, представники родин загиблих, громадськість хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих Героїв. Представники духовенства спільно помолилися за мир, єдність і державу.

«Російський агресор не може нас здолати на землі, тому атакує з неба. Перший день відзначення нашого свята розпочався з масованого ракетного обстрілу ворогом наших територій. Ця боротьба за нашу державність триває не одне століття. Державотворчому досвіду українців уже понад тисячу років. Ми вшановуємо водночас видатного державотворця князя Київського Володимира Великого, а також засвідчуємо повагу і пам’ять до усіх борців за державність і незалежність України. У складний час воєнного лихоліття, що є нині в Україні, маємо укріпити нашу віру, берегти єдність і працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке ми всі обов’язково виконаємо. Наші славні воїни Збройних сил України сьогодні завзято боронять кожен метр української землі, стримують російського агресора, захищають Незалежність Української держави. То ж пом’янімо кожного полеглого в цій несправедливій, безбожній російсько-українській війні, кожного нашого полеглого земляка, кожного невинно убієнного українця Ми – переможемо! Слава Україні та всім її героям! Від часу Володимира Великого і до насущного Дня!». – сказала у вітальному виступі голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Очільниця Прикарпаття спільно з першим заступником голови обласної ради Василем Гладієм та міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінківим вручили урядові нагороди, пам’ятні відзнаки та грамоти родичам загиблих Героїв, волонтерам, військовим та медикам.

Цього ж дня у рамках відзначення Дня Української Державності у Музеї мистецтв Прикарпаття розгорнуто Міжнародну виставку «Нескорений Маріуполь», яка підготовлена у рамках проєкту Івано-Франківської та Донецької областей «Схід і Захід разом».

В урочистому відкритті виставки взяла участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук, її заступниця Людмила Сірко.

«Такі проєкти демонструють, що ми – єдиний нездоланний народ, який будує і відстоює свою державність», – зазначила Світлана Онищук. – Мистецтво – це та ж зброя. І дуже знаково, що у першу річницю відзначення Дня Української Державності такий Міжнародний проєкт стартує саме з Івано-Франківська».

На виставці «Нескорений Маріуполь» представлено інсталяцію на тему війни, автентичний Державний прапор з розстріляного Маріуполя та більше сорока творів митців з різних регіонів України та Литви. Свої роботи, пронизані смутком і болем за втраченими життями, наповнені гордістю за неймовірну силу духу людей представили Юрій Грігоровіч з Вільнюса, Віктор Ковтун з Харкова, Галина та Анатолій Кравченко з Одеси, Ольга Гриценко з Кременчука, Христина Сіренко з Полтави, Володимир Харакоз з Маріуполя, Михайло Кублік, Віктор Кофанов, Сергій Хмарич, Лілія Фесівська, Володимир Романов Костянтин Чернявський з Києва, Роман Бончук, Микола Джичка та Валерій Дувірак з Івано-Франківська.

За словами організаторів, – а це Музей мистецтв Прикарпаття та Національна спілка художників України, – у подальшому виставка демонструватиметься у різних країнах світу для збору коштів для потреб ЗСУ.

фотогалерея

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux