Світлана Онищук: У дошкільних закладах формується особистість молодої людини

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулося засідання «круглого столу» «Сучасний заклад дошкільної освіти: Лідерство. Діджиталізація. Майбутній капітал (на прикладі гірського регіону)». Участь у його роботі взяли народні депутати України, представник Офісу Президента, міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, а також голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.


За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, вперше за часів незалежності постає питання не про освіту в дошкіллі, а про ранній розвиток дитини. Вже в першому читанні законотворці схвалили фундаментальний законопроєкт про реформу дошкільної освіти. Є сподівання, що до кінця року буде створено законодавчу базу, яка регулюватиме систему раннього розвитку дитини. На думку заступника керівника Офісу Президента України Олексія Дніпрова, основа для розвитку дитини закладається у мережі закладів дошкільної освіти. Тому важливо змінювати дошкілля і адаптувати його до сучасних реалій. Управлінець висловив сподівання, що ухвалення законопроєкту дозволить успішно реформувати дошкільну освіту. Він також зазначив, що через війну в Україні 70 закладів дошкілля були повністю зруйновані, більше 1000 – пошкоджені.

На переконання Оксена Лісового, перша зустріч із системою освіти – це дитячий садок.

«Ми формуємо громадянина з цінностями для вільної країни. Освіта це та галузь (друга після оборони), якій приділяється значна увага. На даний час вона відновлюється, задля цього інвестуються кошти в розвиток освіти», – зазначив міністр.

Він додав, що на сьогодні дошкільною освітою охоплено менше 50 % дітей. Хоча до війни ця цифра складала 75 %.

«Розвиток дошкільної освіти є надзвичайно важливою темою, особливо для нашої області, де 41% дошкільних закладів освіти знаходиться саме у гірських населених пунктах», - розповіла Світлана Онищук.

Очільниця Прикарпаття подякувала Президенту України Володимиру Зеленському, Уряду, народним депутатам, підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної ради України з питань освіти, науки та інновацій і всім, хто сьогодні докладає зусиль задля розвитку нашої освіти. За словами керівниці області, торік за кошти державної субвенції було придбано 13 автобусів для Івано-Франківської області. В поточному році задля цього виділено 56 мільйонів гривень. Така суттєва підтримка показує, що попри війну освіта на Прикарпатті розвивається. На думку очільниці області, гірські регіони сьогодні потребують особливої освітньої підготовки, а особливо дошкілля, адже саме там формується особистість молодої людини.

Варто додати, що наразі на Прикарпатті діють 466 дошкільних закладів, 144 – у гірських пунктах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux