Світлана Онищук зустрілася із делегацією зі Словацької Республіки

Сьогодні голова обласної державної адміністрації Світлана Онищук та заступник голови ОДА Віталій Ільчишин зустрілися із делегацією посадовців Словацької Республіки.


Радник Прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуард Бураш розповів, що 12 січня цього року Уряд Словаччини прийняв документ, який закладає нові засади для співпраці з Україною та відкриває нові можливості. Він містить три основні пункти: сприяння реалізації Угоди про асоціацію України з ЄС, підтримка реформ в Україні та інтеграцію співпраці у прикордонних регіонах й створення нових форм транскордонного співробітництва.

В ході зустрічі він презентував новий інструмент розвитку міжрегіонального співробітництва – «Європейську групу територіального співробітництва між Словаччиною та Україною». Передбачається, що до неї входитимуть Пряшівський та Кошицький край Словацької Республіки та Івано-Франківська, Львівська і Закарпатська області України.

Едуард Бураш та консул Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Роман Жатко наголошували, що Словацька Республіка є тією європейською державою, яка підтримує не лише євроінтеграційний поступ України, але й державний суверенітет, її цілісність і співпрацю у рамках Європейського Союзу.

Світлана Онищук подякувала Едуарду Бурашу та його колегам за візит та наголосила на важливості співпраці у сфері екології, культури, туризму, зокрема, релігійного, задля розвитку спільних проєктів.

«Прикарпаття динамічно розвивається. Завдяки програмі Президента України «Велике будівництво» ми будуємо нові дороги, школи, садочки, розвиваємо туристичну інфраструктуру, створюємо умови для розвитку наших територіальних громад. Тому дякую вашій державі за прагнення до співпраці задля підтримки України на її шляху до європейської спільноти, – зазначила очільниця області. – Ми готові і відкриті до співпраці, адже такі проєкти є цікавими, вони на часі та сприятимуть подальшому розвитку нашого краю».

В ході зустрічі сторони обговорили можливі напрямки співпраці, зокрема, в сфері культури, освіти, релігійного туризму.

«Європейська група територіального співробітництва між Словаччиною та Україною – це інструмент, який може відкрити нові можливості співпраці між областями. Нам важливо розуміти, що Івано-Франківщина готова для співробітництва. Тому чекаємо вас на «Днях України» в Кошице, де ви зможете презентувати свої напрацювання», – підкреслив Едуард Бураш.

У свою чергу, Світлана Онищук запросила іноземних гостей до участі у фестивалі «Карпатський простір», який планується провести у травні.


«Зараз дуже важливою є сприяння і підтримка європейських партнерів. Європейське територіальне об’єднання, яке планується створити, сприятиме участі Прикарпаття у нових програмах транскордонної співпраці в майбутньому», – підсумувала зустріч Світлана Онищук.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux