Світлана Онищук: Створення реабілітаційних центрів має стати дороговказом для влади у справі підтримки військових

На Коломийщині розпочав роботу оздоровчий центр «Тепло крилатої душі». Заклад спеціалізуватиметься на наданні реабілітаційних послуг для поранених військовослужбовців із місцевих військових частин та психологічній підтримці родин загиблих учасників російсько-української війни. Ініціатором створення та меценатом центру стала матір загиблого Героя України Степана Тарабалки пані Наталія.

На відкриття центру завітала голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук, народний депутат України Олена Вінтоняк, духовенство, представники громадських організацій, родин загиблих, військовослужбовці.


На переконання Світлани Онищук, створення реабілітаційних центрів сьогодні на часі. Адже чимало наших захисників потребують фізичної та духовної реабілітації. І потреба у цих послугах тільки зростатиме.

«Підтримка такої ініціативи, зокрема створення реабілітаційного центру, має стати дороговказом для державної та місцевої влади. Адже щоразу кількість людей, котрі потребуватимуть фахової допомоги, лише збільшуватиметься, – підкреслила Світлана Онищук. – Коли родини загиблих відкривають реабілітаційні центри і об’єднують довкола себе однодумців, демонструє силу духу українців, котрі, незважаючи на втрату рідних людей, не опускають рук, а продовжують допомагати іншим родинам».


Як зізналася матір Героя Наталія Тарабалка, за задумом, у центрі прийматимуть поранених бійців, а також родини загиблих. Задля цього жінка об'єднала чимало людей та у синергії із благодійниками, меценатами і побратимами сина Степана у приміщенні колишнього закладу охорони здоров’я облаштували оздоровчий центр.


«У цьому закладі плануємо надавати послуги із реабілітаії, а також психологічно і духовно-морольно підтримувати родини загиблих бійців, – розповіла Наталія Тарабалка. – Лікувати невидимий біль, який відчувають родини загиблих, надзвичайно складно, адже не кожен наважується показати його. Тому тут створюватимуть умови для «лікування душ», зокрема організовуватимуть спілкування з психологами за горнятком чаю чи кави». Матір Героя зізнається, що, організовуючи роботу у центрі, вона у такий спосіб висловлює свій біль у зв’язку із втратою сина.


За словами лікаря-реабілітолога Віталія Надурака, центр прийматиме бійців, котрі потребують реабілітації через поранення під час бойових зіткнень. Команда фахівців складатиметься із чотирьох реабілітологів, 6-ти масажистів, а також психолога та двох психіатрів, котрі працюватимуть позмінно.

На початку лікування відбуватиметься амбулаторно, а у перспективі – стаціонарно. Для цього вже триває підготовка приміщень та облаштування їх ліжкомісцями.


Додамо, що Степан Тарабалка посмертно нагороджений медаллю України «За бойову відвагу» орденом «Золота Зірка» і званням Героя України. Степан Тарабалка особисто знищив понад 40 повітряних цілей.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux