Сезон кавунів у розпалі: як запобігти отруєнню
опубліковано 12 серпня 2023 року о 13:00

Серпень в Україні – традиційно сезон кавунів. Ця соковита червона ягода має безліч корисних властивостей. Ще б пак! Вона приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму.

Крім того, кавун містить антиоксиданти:

  • лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень "поганого" холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;
  • холін, потрібний мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо;
  • незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.

Не забувайте також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. Також у них є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.

Та чомусь кавуни у багатьох асоціюються з нітратами. ЦГЗ розповідає, чи справді такі страшні нітрати у баштанних, як їх малюють, та кому варто обережно споживати ці смугасті https://bit.ly/3s5l4fk


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux