Рік незламності та боротьби за майбутнє: Світлана Онищук підбила підсумки роботи за 2022 рік

«На початку повномасштабного вторгнення, мабуть, ніхто в світі, крім нас, не вірив, що ми вистоїмо у цій війні. Та ми об’єднали зусилля влади, волонтерів, громадськості і спрямовували їх на допомогу і підтримку військовим, внутрішньо переміщеним людям і всім тих, хто потребував нашої допомоги», – розповіла під час засідання сесії обласної ради голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

За її словами, торік з обласного бюджету для наших військових було виділено 22 млн гривень, за рахунок яких придбано та передано матеріальних цінностей на суму 14,2 млн грн, надано субвенцій на суму 4,7 млн грн, надано шефської допомоги на суму 3,1 млн грн. Для підтримки сімей військових профінансовано кошти на загальну суму 17,5 млн грн.

Окрім того, передано понад 500 позашляховиків підвищеної прохідності для потреб військових частин області; 34 автомобілі швидкої медичної допомоги на потреби ЗСУ; 58 шкільних автобусів; ноутбуки, мобільні телефони, павербанки та комутаційне обладнання, що надійшло від міжнародних донорських організацій.

У 2022 року Прикарпаття прийняло понад 150 тисяч внутрішньо переміщених людей. Для їх поселення за підтримки міжнародних організацій та донорів облаштували 88 шелтерів, в яких сьогодні проживає понад 5 тис. внутрішньо переміщених людей.

«Дякуючи міжнародними донорами, проводяться як поточні так і капітальні ремонтні роботи на 46 об’єктах, які призначені для довготривалого проживання людей, з них – 28 вже введено в експлуатацію, – розповіла очільниця Прикарпаття. – Найближчим часом готуємося до відкриття ще 7 шелтерів, в тому числі одного із потужних об’єктів на 500 ліжко-місць. Це також довготривале проживання людей з числа членів сімей загиблих та людей з інвалідністю».

Світлана Онищук зазначила, що попри складні воєнні часи, кожен місяць люди отримують державну допомогу: 97 тисяч ВПО, які проживають в нашій області отримали понад 2 млрд грн з державного бюджету; компенсовано на оплату комунальних послуг 39,7 млн грн; у рамках програми «Прихисток» здійснено заходи на 42,3 млн грн. Також з обласного та місцевого бюджетів спрямовано 180 млн грн для забезпечення проживання внутрішньо переміщених людей. Суттєвою є підтримка міжнародних донорів, які виплатили 40 млн. доларів грошової допомоги внутрішньо переміщеним людям.

«Війна позбавила житла не тільки людей. Від вибухів та окупації були змушені змінити місце діяльності цілі виробництва та колективи, – підкреслила Світлана Онищук. – У рамках програми «Релокація бізнесу» на Івано-Франківщину перемістилося понад 80 суб’єктів господарювання різних форм власності, з яких 49 відновили роботу на нових площах. Загалом свої потужності до нас перемістили 200 підприємств».

Керівниця області також розповіла про роботу енергетичного сектору Прикарпаття, об’єкти якого зазнали ракетних ударів, дорожнього господарства тощо. Окреслила основні напрямки діяльності медичної галузі, спрямованої на надання допомоги військовослужбовцям та ВПО. Так, медичну допомогу, оздоровлення та реабілітацію отримали 8616 військовослужбовців та понад 15,7 тисяч вимушено переміщених людей.

«Торік область отримала унікальну, першу та єдину в Україні дороговартісну пересувну станцію забору крові, 38 автомобілів невідкладної медичної допомоги; 2 автомобілі для перевезення людей з інвалідністю. Придбано 1689 одиниць медичного обладнання на загальну суму 338 млн грн», – зазначила Світлана Онищук.

«Попередній рік був надзвичайно складним, але сьогодні кожен українець свято переконаний у тому, що закінчиться війна Перемогою України. А після війни настане час відбудови, коли ми всі разом і за підтримки всього світу відбудуємо таку Україну, про яку завжди мріяли», – резюмувала керівниця ОВА.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux