Психологи Івано-Франківщини завершили курс «Кризова психологічна допомога»
Департамент освіти і науки ОДА, опубліковано 04 серпня 2022 року о 13:04

У рамках стратегічної програми психологічної реабілітації дітей та дорослих, що постраждали від війни — Mental Health — Parimatch Foundation продовжує реалізовувати освітній проєкт для психологів інклюзивно-ресурсних центрів «Кризова психологічна допомога». За підтримки департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації в липні курс пройшли 28 психологів з ІРЦ регіону.

Курс триває 12 академічних годин та складається з теоретичних лекцій та практичних завдань. Після завершення навчання всі учасники отримують спеціальні сертифікати про підвищення кваліфікації.

— Наш Фонд об’єднав зусилля з найкращими спеціалістами, щоб створити особливий навчальний курс. Зараз ми масштабуємо його по регіонах, аби навчити якомога більшу кількість психологів. Для цього ми залучились підтримкою Ізраїльської коаліції травми та співпрацюємо з місцевими державними установами для масштабування програми. Мета — надати допомогу якомога більшій кількості дітей та їх батьків, що постраждали від війни, — зазначив директор представництва міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation в Україні Вадим Місюра.

Івано-Франківщина з перших днів повномасштабного вторгнення росії приймає переселенців з регіонів, де ведуться активні бойові дії. В області знайшли собі прихисток тисячі українців, більшість — це сім’ї з дітьми, які потребують особливої підтримки в адаптації до нових умов життя. З ВПО працюють психологи, соціальні працівники, терапевти.

Зазначимо, що мета проєкту «Кризова психологічна допомога», що реалізується спільно з експертами Ізраїльської коаліції травм — поділитися з українськими психологами дієвими техніками кризової допомоги, що необхідні при роботі з внутрішньо переміщеними особами різних вікових категорій під час війни. Матеріали курсу містять психологічні та емоційні протоколи надання першої допомоги, які використовуються в Ізраїлі, США та Великобританії, включаючи прийоми самодопомоги, оцінки, роботу з гострими реакціями та травмами.

— Курс мені надзвичайно сподобався, було цікаво,— ділиться Гедз Юлія, психолог ІРЦ Снятинської міської ради Коломийського району. — Наш спікер Денис Денисенко давав цінні поради щодо переживання панічних атак, як можна допомогти собі й іншим. Це, на жаль, є частим явищем.

У мене був досвід, коли у людини від оголошення повітряної тривоги почалася панічна атака. І я вже змогла їй допомогти, дати рекомендації, зокрема, як плескати у такт серцебиття, дихати разом з нею і в неї все пройшло набагато швидше.

Фесюк Мар'яна, спеціаліст ІРЦ Солотвинської селищної ради Івано-Франківського району розповідає, що нові знання допомогли їй легше налагоджувати контакт з ВПО і створювати для них атмосферу довіри та спокою.

— Для мене важливою була лекція про те, як говорити з дітьми про смерть, як вони проживають це все в різні вікові періоди. Цінними у навчанні стали техніки роботи з дітьми з аутизмом. Саме їх я і планую використати у своїй практиці, — каже вона.

Зауважимо, що освітній проєкт «Кризова психологічна допомога» також успішно реалізовані у Тернопільській, Львівській, та Чернівецькій областях. Загалом курс пройшли майже 150 спеціалістів, що працюють як внутрішньо переміщеними особами, що знайшли притулок на Заході України, так і з місцевими жителями.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux