Приватні домогосподарства області споживають половину всієї електроенергії, – висновки робочої групи при ОВА

Питання вимкнень електроенергії залишається складним, викликає у суспільстві негативний резонанс, критику щодо несправедливих графіків вимкнень і, звичайно, чимало звернень громадян до органів влади.

Щоб впорядкувати взаємовідносини енергетиків, споживачів та виконавчої влади при формуванні і застосуванні графіків обмеження споживання та аварійного вимкнення електроенергії, максимально зробити прозорим і справедливим процес вимкнень електроенергії в області при обласній військовій адміністрації за ініціативи начальника ОВА Світлани Онищук було створено робочу групу. До складу цієї групи увійшли експерти у сфері енергетики, науковці, юристи.

«Зараз важливо, щоб науковці у сфері енергоефективності допомогли нам розподілити графіки, щоб вони були максимально справедливі як для побутових споживачів, так і для підприємств області, установ і організацій», – так прокоментувала Світлана Онищук потребу у створенні робочої групи при ОВА.

Проведену аналітичну роботу та напрацьовані рекомендації презентував сьогодні для громадськості член цієї робочої групи Максим Карпаш – доктор технічних наук, професор, проректор університету ім. Короля Данила, експерт у сфері енергетики і енергоефективності, відновлюваних джерел енергії.

Науковець підкреслив, що через терористичні атаки на об’єкти енергетичної сфери генерація електроенергії в Україні впала майже наполовину. Також існують проблеми з передачею електроенергії. Окремі тенденції Максим Карпаш відзначив і на території нашої області. Так, за його словами, є категорії споживачів, котрі, потри відключення електроенергії, з початку осені збільшили її споживання. Водночас приблизно половину всієї електроенергії споживає населення області.

Для порятунку нашої енергосистеми, зниження соціальної напруги експерт запропонував певні рішення, серед яких:

- переведення життєдіяльності домогосподарств та роботи підприємств максимально на нічне споживання;

- зниження рівня освітлення;

- перехід до економного споживання води, оскільки водонасосні станції та очисні споруди – це великі споживачі електроенергії;

- поширення прикладів відповідального споживання, які сьогодні демонструють окремі підприємства;

- обмеження графіків руху електротранспорту;

- розвиток системи енергоменедженту, контроль за додатковим енергоспоживанням (використанням радіаторів, тепло-вентиляторів, кондиціонерів);

- використання альтернативних систем енергопостачання, у тому числі і в державних установах (генераторів, сонячних електростанцій, енергоефективних пристроїв);

- мінімізація підсвічування будівель (реклама, вітрини магазинів);

- вимкнення світла у місцях загального користування (наприклад, у під’їздах будинків);

- роз’яснювальна робота зі споживачами, які під’єднані до об’єктів критичної інфраструктури, щодо потреби в економії.

«Вкотре хочу попросити, щоб кожен із розумінням поставився до вимкнень електроенергії та раціонально використовував її у своїх домівках, – зі свого боку звернулася голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук до прикарпатців. – Якщо кожен з нас вимкне одну лампочку 100 Вт, то загальна економія потужності по області складе 50 МВт. Ми ж своєю чергою працюватимемо, щоб вимкнення світла було максимально справедливим».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux