Про впровадження ринку земель та їх інвентаризацію йшлося на нараді в ОДА
опубліковано 28 вересня 2021 року о 16:07

У липні набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який запроваджує ринок земель сільськогосподарського призначення. Про новели законодавства під час наради під керівництвом голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук розповів в. о. начальника головного управління Держгеокадастру в області Олег Шастко.

За його словами, з 1 липня цього року скасовано мораторій на продаж аграрної землі (паїв). До 1 січня 2024 року буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2024 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки. Також право на придбання землі матимуть тільки фізичні особи. Юридичним особам заборонятиметься купувати землю сільськогосподарського призначення.

Щодо продажу землі іноземцям, то дане питання вирішуватимуть на загальнонаціональному референдумі.

Не зможуть купувати з 2024 року українську землю також компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора – Росії, що входять до терористичних організаціях.

Також заборона поширюється на компанії, що знаходяться у власності іноземних держав або офшорів чи бенефіціара, яких неможливо встановити.

Купити українську сільськогосподарську землю також не зможуть юридичні особи з країн, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії під санкціями.

Слід зазначити, що банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки фінустанови повинні продати протягом двох років після отримання права власності на земельних торгах.

Що ж до продажу державних та комунальних земель, то такі дії наразі заборонені.

Додамо, що з моменту відкриття ринку землі, за період з 1 липня по 24 вересня 2021 року, відповідно до даних Держгеокадастру по Івано-Франківській області укладено правочинів (угод) щодо продажу с/г земель - 628, площа земель, за якими зареєстровано правочини - 236,0 га, середня вартість 1 га в області - 19,1 тис. грн.

За кошти державного бюджету протягом 2013 - 2020 років на території області проведено роботи з інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності, в результаті чого до Національної кадастрової системи внесено дані 6379 земельних ділянок площею 50,88 тис. га.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux