Пожежі в екосистемах – національна катастрофа України
Управління екології та природних ресурсів ОДА, опубліковано 03 серпня 2022 року о 11:45

Пожежі від спалювання сухої рослинності на полях, городах, луках, узліссях і торфовищах в Україні вже стали національною катастрофою.

Щовесни й щоосені рятувальники, екологи, влада інформуючи про шкоду таких пожеж для здоров’я, природи й клімату, закликають людей не нищити середовище свого існування, але ті чомусь продовжують це робити, причому, як свідчить статистика, ще з більшим завзяттям.

Щоб достукатися до свідомості громадян, екологи й пожежники щорічно роз’яснюють, чому не можна випалювати суху траву і стерню – публікують інформацію в ЗМІ та на своїх сайтах, виступають по радіо й телебаченню, друкують й поширюють відповідні пам’ятки. Отже, що відбувається від випалювання сухостою?

Перше і, здавалося б, найголовніше, що мало би зупиняти паліїв – те, що впливає безпосередньо на людину – її життєдіяльність і здоров’я: значне зниження родючості ґрунту, викиди в повітря разом із продуктами згоряння пестицидів, якими обробляються рослини, вплив викидів вуглекислого газу в атмосферу на зміну клімату на планеті, задимлення і смог, що надовго зависає у повітрі, не дає нормально дихати, погіршує видимість на дорогах і спричиняє ДТП.

Дим при горінні екосистем – їдкий, темний, густий, алергіки від нього дуже страждають. При спалюванні трави у місті, вздовж автодоріг у повітря потрапляють солі важких металів, які осіли на траві та листі. Такий дим, зазначають фахівці, просто отруйний. А якщо уявити, скільки з травою згорає викинутих у неї пластикових пляшок і поліетиленових пакетів, то страшно уявити, чим ми дихаємо. Вчені довели, що в димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж у сигаретному димі. І що з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людей речовин.

Друге – збіднення рослинного і тваринного світу. Комусь здається, що це – дрібничка. Утім, це далеко не так. Під час пожеж гине багато комах, їхніх личинок і лялечок, горять сонечка, туруни, мурахи, дощові черв’яки та маса іншої дрібної, але вкрай необхідної для нормального функціонування екосистеми, живності. Не буде цієї, здавалося б, дрібноти – земля стане мертвою, а шкідники, якими харчуються різні корисні жучки, знищать наші культурні рослини й плоди. Адже все в природі взаємопов'язано.

Під час випалювання сухої трави у ній гинуть гнізда та кладки яєць різних птахів. Із випалених місць пернаті йдуть назавжди, а значить – і від нас, людей. Відлітають подалі й пташки, яким, через випалення їхньої здобичі, не вистачає їжі. А ми дивуємося, чому яблука та сливи поїли черви, а споконвічно українські калину та мальву знищила тля, чому вже нічого не можна виростити без обприскування хімікатами. Відповідь же лежить на згарищах нашої прекрасної землі.

Під час сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки, плазуни, земноводні). Одні згорають, інші задихаються від диму. Паліям, певно, важко уявити це жахіття, але для представників фауни пожежі в середовищі їхнього існування – справжнє пекло без будь-якої надії на порятунок.

Цьогорічна статистика випадків пожеж на Прикарпатті є тому свідченням.

З початку року на території Івано-Франківщини виникло 1812 пожеж в природних екосистемах, з них 18 – лісових, 3 – торфу, 3 – сільськогосподарські угіддя, 1788 сухої трави та сміття. Пожежно-рятувальні підрозділи здійснили 1812 виїздів на ліквідацію таких пожеж, при цьому було залучено 1693 автомобілі та 6789 чоловік особового складу. Під час пожеж загинуло 6 осіб, ще 5 – отримали травми. За аналогічний період минулого року виникло 675 пожеж в екосистемах, лісових пожеж не було.

Рятувальниками з початку року проведено майже 200 рейдів щодо недопущення виникнення пожеж в екосистемах. Складено 115 протоколів за ст. 77-1 та 94 протоколи спільно з поліцією за ст. 152.

Рятувальники, екологи, представники влади закликають прикарпатців не допускати виникнення пожеж у природних екосистемах, але людей це не зупиняє, і вони надалі продовжують «господарювати», випалюючи сухостій, іноді навіть ціною власного життя. Сподіваємося, що люди нарешті усвідомлять наскільки важливим є дотримання правил пожежної безпеки, і це допоможе їм відмовитися від спалювання сухостою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux