Обговорено питання реформування шкільного харчування та заборгованості із виплати зарплати

Питанням організації оздоровлення та відпочинку дітей, реформування шкільного харчування та виконання місцевих бюджетів області за перше півріччя поточного року, а також стану виплати заробітної плати присвятили сьогоднішню нараду під керівництвом голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук.

Участь у заході взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови РДА, районних рад, міські, селищні та сільські голови.

Зазначалося, що станом на 1 липня здійснено підбір та направлено на оздоровлення 159 дітей пільгових категорій, зокрема: до ДП «УДЦ «Молода гвардія» в місті Одесі – 85 дітей та до ДПУ «МДЦ «Артек» в місті Києві – 74 дитини пільгових категорій.

За рахунок коштів обласного бюджету, – а це п’ять із половиною мільйонів гривень, – придбано 761 путівку для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, віком від 7 до 18 років. Із місцевих бюджетів на літнє оздоровлення спрямовано понад чотири мільйони гривень. Також під час наради йшлося про реформування шкільного харчування, що має на меті підвищити загальний рівень харчування в освітніх закладах.

Слід зазначити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України № 1008-р від 5 серпня 2020 року оновлено нормативну базу із реформування системи шкільного харчування. Відповідно, документом оновлено санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджено норми та порядок організації харчування, розроблено та підготовлено методичні рекомендації і настанови щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування. Задля удосконалення якості харчування учнів в області ведеться робота щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків у школах, впроваджуються нові стандарти і сучасні підходи до організації шкільного харчування, проводяться навчання із керівниками освітніх закладів і персоналом, який задіяний в організації харчування дітей, та операторами ринку.

Також Міністерством охорони здоров’я України оприлюднено меню, рекомендоване для використання в закладах освіти та відпочинку дітей.

«Шкільне харчування має бути корисним, адже від нього залежить здоров’я наших дітей, - акцентувала Світлана Онищук. – Тож, освітнім закладам Прикарпаття необхідно популяризувати культуру шкільного харчування та забезпечити дітей збалансованими і смачними стравами».

Під час наради також обговорили виконання місцевих бюджетів за перше півріччя поточного року. Повідомлялося, що надходження доходів до зведеного бюджету області склали 3 мільярди 920 мільйони гривень. Із початку року затверджені планові показники перевиконано на 209 мільйонів гривень. Найбільше надходжень до загального фонду зведеного бюджету склали податки на доходи фізичних осіб, єдиний податок і плата за землю.

Щодо виконання планових показників бюджетів територіальних громад області, то 33 тергромади забезпечили їх перевиконання.

Поряд з цим, за інформацією директора департаменту фінансів ОДА Ірини Мацькевич, спостерігається кредиторська заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ. На сьогодні сума заборгованості складає близько 208 мільйонів гривень.

«Невиплата заробітної плати є неприпустимою, адже люди працюють і повинні отримувати за це заробітну плату, – наголосила Світлана Онищук. – Звертаюся до голів територіальних громад області, в яких є заборгованість із виплати зарплатні, вжити всіх заходів, щоб ліквідувати заборгованість. Задля цього рекомендуємо оптимізувати штатну чисельність працівників установ і спрямувати вільні залишки коштів на виплату зарплати».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux