Мандрівкою історичною частиною міста Долина в області розпочався сезон безкоштовних екскурсій

Учасниками події стали близько 40 осіб: як гостей громади, так і містян. Екскурсію провів місцевий гід Віктор Марчак.

У департаменті міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації зазначають, що попереду ще п’ять безкоштовних екскурсій: «Вечірня мандрівка містом», «Гошів – духовна скарбниця Долинщини», «Сакральна Долина», а також пішохідно-екологічна до каменя «Колибач», театралізована «У пошуках солі». 

Екскурсії в Долині організував відділ інвестицій і туризму Долинської міської ради в рамках реалізації проєкту «Бойківські Карпати».

Додамо, проєкт «Бойківські Карпати» упроваджується департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад ОДА за партнерської участі 12-ти територіальних громад Прикарпаття і волонтерів. Метою проєкту є збільшення туристичної привабливості Східної Бойківщини, підвищення інституційної спроможності управління територією як туристичною дестинацією, створення умов для росту туристичних потоків та залучення інвестицій, перетворення туризму на індустрію економіки відвідувачів.

Довідково

Долина – мальовниче бойківське містечко із великим промисловим і туристичним потенціалом, затишними та зеленими вуличками, привітними мешканцями. Умовно Долину ділять на декілька частин: Стара Долина, Брочків, Городок.

Головною вулицею старої Долини є вулиця Шептицького. Саме на ній розташовані найстаріші історичні будівлі міста. На центральній площі старої частини розміщений меморіал загиблих у роки другої світової війни. У старовинних будинках функціонують сучасні установи, зокрема: найстарший навчальний заклад – гімназія №1 та Народний дім.

Багатою є духовна спадщина старої Долини, адже тут розташовані найстаріші храми міста: римо-католицький Костел Різдва Діви Марії (1835 р.) та греко-католицька церква Різдва Пресвятої Богородиці (1896-1904), яку освячував митрополит Андрей Шептицький. Історичною пам’яткою є також і будівля колишньої синагоги (тепер – дому молитви) на вул. Шептицького.

Перлиною старої Долини колись був сільзавод, який сьогодні знаходиться в напівзруйнованому стані. Але згодом стародавня Саліна наповниться новим життя, адже тут планується реалізація масштабного інвестиційного проекту з будівництва історико-оздоровчого бальнеологічного комплексу. Протягом тисячоліть долинська сіль була місцевим білим золотом – основним джерелом доходів місцевого населення, тепер ж її призначення бачать у використанні в оздоровчих цілях.

Окрасою Долини є міський став, паралельно якому проходить дорога державного значення, яка є транспортною артерією між новою і старою Долиною. Ця частина міста потопає у зелені садів. Якраз навпроти височіє будівля районної лікарні, а на пагорбі – Собор Успення Пресвятої Богородиці.

В західній частині ставу розташований міський парк, який активно розвивається як відпочинковий центр для мешканців міста та його гостей. Брочків – нова частина Долини, збудована переважно після 1950-х років – в період активної розбудови нафтогазового комплексу на її околицях. Зараз це найбільша частина міста, його діловий, соціально-економічний і культурний центр. Всіх, хто в’їжджає у нову Долину, зустрічає ангел-охоронець міста – величний монумент «Борцям за Українську державу 988–1991», збудований за кошти відомих меценатів Тетяни і Омеляна Антоновичів.

Кільцева розв’язка в цій частині міста є перетином стратегічних автошляхів, які з’єднують Львів, Івано-Франківськ та Закарпаття. Головними вулицями нової частини міста є проспект Незалежності та вулиця Грушевського, центральною площею – майдан біля пам’ятника першому Президенту Михайлові Грушевському. Позаду монументу розташована затишна алея і сучасний пішохідний фонтан – одне з улюблених місць відпочинку долинян, на якому проводяться фестивальні та розважальні заходи.

Поруч розміщується Будинок культури – найбільша в районі установа культури. Ця частина міста відрізняється високим рівнем благоустрою та озеленення. Поруч із адмінбудинком, на вулиці Чорновола, розташовується унікальний краєзнавчий музей «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів – перший музей, присвячений самобутньому культурному надбанню Бойківського краю. Серед матеріалів експозиції – цікаві археологічні знахідки, знаряддя праці та побуту минулих часів, бойківський одяг і вишивка. У музеї є документи, що висвітлюють різні події з історії краю, стародруки, видані в Україні, твори образотворчого українського і народного мистецтва, а також твори сакрального мистецтва.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux