Кожна дитина належить сім’ї і зростає в любові, повазі та безпеці

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася пресконференція «Розвиток сімейних форм виховання та патронату над дитиною», організована Міжнародною благодійною організацією "Благодійним фондом "СОС Дитячі Містечка" Україна спільно з обласною державною адміністрацією, зокрема, службою у справах дітей ОДА та обласним центром соціальних служб.

Метою заходу стало анонсування інформаційної кампанії з розвитку сімейних форм виховання заради збільшення кількості влаштованих дітей в сім’ї, розвиток мережі та рекрутинг прийомних батьків і патронатних вихователів.

Як зазначали організатори пресконференції, сьогодні в Україні активно реалізовується реформа системи догляду дітей в Україні.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку.

Людмила Cірко, заступник голови обласної адміністрації, розповіла про стратегічне бачення розвитку сімейних форм виховання у області та основні складові, на які потрібно звернути увагу в регіоні.

«Безпека та благополуччя є дуже важливою та цінною, особливо якщо це стосується наших діток із вразливої категорії: дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зі складними життєвими обставинами, та тих, хто втратили своїх батьків та які були переміщені в наші заклади з окупованих територій. І сьогодні державна політика спрямована на те, що щоб кожна дитина мала сім'ю та могла сказати «мамо» та «тату».

Своєю чергою Марія Євчук, в.о. начальника служби у справах дітей Івано-Франківської обласної державної адміністрації, розповіла про забезпечення права дитини на сім'ю, озвучила статистику дітей, які потребують сімейних форм виховання в області, та потребу у створенні послуги патронату над дитиною, розвиток мережі прийомних родин та власне бачення вирішення цих проблем.

Директор обласного центру соціальних служб Ростислав Микитюк розповів про навчання кандидатів у сімейні форми виховання, важливість підтримки існуючих сімейних форм виховання, запровадження посад ФСРів в громадах та ресурси для забезпечення діяльності

Також Алла Котляр, менеджер у соціальній сфері в Івано-Франківській області обласного центру укріплення МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна розповіла представникам медіа про напрями роботи організації, послуги, які надаються родинам, підтримку існуючих сімейних форм виховання.

«Наша організація представлена в 136 країнах світу. За 20 років роботи "CОС Дитячі Містечка" в Україні понад 270 дітей отримали нові родини (прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу), понад 7000 дітей залишились у рідних сім’ях та отримують належне батьківське піклування. З лютого 2022 по жовтень 2023 року ми допомогли 339 063 дітям та їх батькам – від матеріальної підтримки до тривалої психотерапії та оплати професійних курсів, закупівлі інвентаря для самозайнятості. Бачення нашої організації - "кожна дитина належить сім’ї і зростає в любові, повазі та безпеці». Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, але, на жаль, в інтернатних закладах України все ще виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які потребують влаштування в українські родини".

Тетяна Ященко, комунікаційний менеджер МБО «БФ» СОС Дитячі Містечка» Україна презентувала інформаційні матеріалів (буклети, плакати, листівки, онлайн-листівки, чат-бот) про шляхи їхнього розповсюдження (інформаційні майданчики, роздача друкованої продукції, співпраця з бізнесом), підсилення інформування про форми сімейного виховання в громадах. Звернула увагу на основні акценти пошуку кандидатів у прийомні батьки, патронатні вихователі, а також розповіла про постійну комунікацію зі службою у справах дітей та зворотній зв'язок.

МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка" Україна долучаються до підтримки державних партнерів у розвитку сімейних форм виховання та презентують інформаційну кампанію на 2024 рік, яка допоможе інформувати громадян про потребу у створенні прийомних родин та послуги патронату над дитиною.

Також поділились досвідом прийомної родини Ірина Дутчак та Наталія Дмитрієва.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux