Коментар МЗС з нагоди 36-их роковин Чорнобильської катастрофи
опубліковано 26 квітня 2022 року о 12:15

36 років тому, 26 квітня 1986 року, сталася наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять героїв, які ціною власного життя та здоров’я врятували людство від глобальної ядерної катастрофи.

Україна та світ доклали титанічних зусиль для подолання наслідків цієї безпрецедентної за масштабами катастрофи. Ми щиро вдячні міжнародній спільноті за солідарність та всебічну допомогу, отриману, серед іншого, в рамках виконання домовленостей, зафіксованих у Меморандумі про взаєморозуміння щодо Чорнобильської АЕС з країнами Групи семи та Європейською Комісією від 1995 року. 

Завдяки активній діяльності Уряду та сприянню міжнародних партнерів було досягнуто значних успіхів у реалізації міжнародних проектів зі зняття ЧАЕС з експлуатації та спорудження нового безпечного конфайнмента над об’єктом «Укриття».

24 лютого 2022 року міжнародна спільнота вкотре переконалася, що тоталітарні режими, якими був радянський союз, і яким зараз є росія, становлять загрозу для ядерної безпеки світу. Ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги безпеки, а також  міжнародні зобов’язання самої російської федерації, як члена ООН та МАГАТЕ, російські збройні сили здійснили цинічне та жорстоке військове вторгнення із подальшим захопленням території зони відчуження та промислового майданчика Чорнобильської АЕС.

 Захоплення Чорнобильської атомної електростанції та окупація найбільшої в Європі Запорізької АЕС вкотре поставили світ перед небезпекою ядерної катастрофи.

Ця небезпека все ще лишається реальною через невпорядковані ракетні обстріли та бомбардування, до яких вдається країна-агресор на території України. Обсяги завданої російськими військами шкоди на майданчику Чорнобильської АЕС мають бути належним чином визначені, а винні - притягнуті до відповідальності.

Переконані, що спільно з нашими надійними друзями та партнерами ми зможемо оцінити всі наслідки деструктивних дій російських військових на об’єкті та визначитись щодо подальших кроків з їх усунення.

Міжнародна спільнота мала змогу чітко побачити, хто працює над підвищенням рівня ядерної безпеки Європи та світу, а хто безвідповідально нівелює всі ці зусилля. 

Україна готова, незважаючи ні на що, до досягнення подальшого спільного з міжнародними партнерами успіху в питанні подолання наслідків катастрофи Чорнобиля та недопущення нових ядерних катастроф.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux