Івано-Франківська область долучилася до проведення Всеукраїнської інформаційної кампанії «16 днів проти насильства»
Департамент соціальної політики ОДА, опубліковано 25 листопада 2021 року о 17:19

З цією метою видано розпорядження обласної державної адміністрації від 25 жовтня 2021 року № 405 «Про затвердження регіонального плану проведення заходів у рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства».

У рамках виконання розпорядження 25 листопада відбувся пресбрифінг за участю заступника голови облдержадміністрації Людмили Сірко, представників департаменту соціальної політики, освіти, науки та молодіжної політики, охорони здоров’я, управління культури, національностей та релігій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб.


У заході взяли участь також фахівці головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

Представники структурних підрозділів ОДА та державних установ, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству, розповіли громадськості про проблему домашнього насильства, поінформували про просвітницькі заходи, які проводяться в області задля підвищення рівня обізнаності громадян з цього питання та формування нетерпимого ставлення до будь-яких проявів насильства, а ще – про різні види допомоги, яку можуть отримати особи, постраждалі від домашнього насильства.


Після пресбрифінгу на знак підтримки всесвітнього руху з припинення насильства щодо жінок організовано підсвічування адмінбудівлі на площі Соборності в Івано-Франківську.

Серед іншого заплановано проведення тематичних виставок, презентацій, конкурсів відеороликів, малюнків для дітей та молоді, трансляції тематичних відеороликів як соціальної реклами на місцевих медіа ресурсах, телеканалах, у засобах масової інформації та широке висвітлення проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у засобах масової інформації, соціальних мережах, на офіційних сайтах обласної, районних державних адміністрацій, міських, селищних, сільських рад.


Довідково

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.

ООН зазначає, що жінки і дівчатка піддаються насильству, як у мирний час, так і під час збройних конфліктів – з боку держави, суспільства, родичів. Насильство щодо жінок не обмежене рамками будь-якої конкретної політичної або економічної системи. Воно існує в будь-якій країні, не визнає кордонів матеріального добробуту, раси і культури.

Досвід або загроза насильства повсюдно перешкоджають жінкам в повній мірі здійснювати свої права людини і користуватися ними.

Щороку з 25 листопада по 10 грудня проходить акція «16 днів дій проти насильства».

Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux