Головування у Дунайській Стратегії ЄС – це визнання Євросоюзом нашої значущої ролі у розвитку регіону, – Ольга Стефанішина
опубліковано 15 листопада 2021 року о 16:27

15 листопада Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина взяла участь у заході «Презентація Програми головування України в Стратегії ЄС для Дунайського регіону».

Під час заходу учасники розглянули визначені пріоритети та заходи Головування України, а також обговорили програму Головування з партнерами по Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

«Стратегія ЄС для Дунайського регіону – це один із документів візії та формування політик, які безпосередньо стосуються Європейського Союзу. Україна проявила лідерство та заявила своє прагнення головувати у Стратегії, що було одноголосно підтримано партнерами. Це вкотре підтверджує, що ЄС визнає важливу роль стратегічних партнерів – країн, які мають велике значення для розвитку регіону», – сказала Ольга Стефанішина під час панельної дискусії «Макрорегіональна стратегія ЄС як інструмент євроінтеграції».

Україна зосередиться під час головування на питаннях захисту довкілля, зеленої трансформації, економічного розвитку, а також подолання негативних наслідків пандемії.

Віце-прем’єр-міністр розповіла, що Україна потужно підготувалася до головування: Уряд вже затвердив План заходів головування, який передбачає низку заходів в областях, охоплених Стратегією. Так само українська сторона розпочала процес консультацій щодо розширення участі України в Дунайській стратегії і на інші регіони України, зокрема на Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку та Кіровоградську області.

«Нам дали шанс стати першою країною, яка, не будучи членом ЄС, отримала право головувати у Дунайській Стратегії. Для нас це велика відповідальність і можливість принести додану вартість для Стратегії. Оскільки головування триває рік – це не так багато часу для реалізації комплексних рішень та ґрунтовних трансформацій, тому ми прагнемо продовжити напрацювання Словаччини, яка головувала у 2020 році, і будемо тісно координуватися з країною, яка головуватиме після України», – наголосила Ольга Стефанішина.

Віце-прем’єр-міністр додала, що питання транскордонного співробітництва визначені абсолютним пріоритетом європейської інтеграції: «Розуміючи важливість та унікальні переваги для співпраці між країнами, обміну досвідом і спільному реагуванні на виклики, ми також ініціювали в цьому році процес приєднання України до Балтійської макрорегіональної стратегії. Ми вдячні, що Європейська комісія на рівні DG REGIO* підтримує цю ініціативу».

Участь у заході взяли представники міністерств України, голови ОДА, міжнародні партнери по Стратегії ЄС для Дунайського регіону та представники експертного середовища.

Довідково

Дунайська стратегія – це макрорегіональна стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону, платформа і план дій по співпраці 14 країн. Наразі українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області.

* DG REGIO – The Directorate-General for Regional and Urban Policy (Генеральний директорат Європейської комісії з питань регіональної політики).

Програму головування України у Стратегії ЄС для Дунайського регіону можна переглянути на сайті Міністерства розвитку громад та територій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux