Делегація України на #COP14 закликає учасників Рамсарської Конвенції рішуче відреагувати на знищення росією довкілля України
Управління екології та природних ресурсів ОДА, опубліковано 09 листопада 2022 року о 09:04

5 – 13 листопада у змішаному форматі у місті Женева (Швейцарія) та місті Ухань (Китай) проходить 14-те засідання Конференції Договірних Сторін Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення (COP14). Серед учасників - понад 160 країн світу, у тому числі делегація Уряду України.

Протягом тижня держави-учасниці розглянуть результати імплементації Рамсарської Конвенції у 2019-2022 роках та окреслять пріоритети подальшого удосконалення цього міжнародного-правового інструменту на наступний трирічний період.

У рамках засідання 32 країни світу – Україна, Андорра, Албанія, Болгарія, Канада, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Гватемала, Японія, Латвія, Литва, Мальта, Молдова, Нідерланди, Нова Зеландія, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Республіка Корея, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Велика Британія та США – у спільній заяві:

звернули увагу на негативні наслідки збройної агресії рф для навколишнього природного середовища України, в тому числі в контексті руйнування рф близько 600 тис. га. водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення;

засудили підрив росією принципів функціонування Рамсарської Конвенції;

закликали рф негайно припинити агресію проти України, в тому числі руйнування відповідних природних об’єктів;

наголосили на необхідності здійснення екологічної оцінки шкоди, завданої рф Україні та європейському регіону, й надання ефективної міжнародної допомоги для відновлення заповідних територій.

Нагадаємо, Рамсарська Конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Наразі вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

З часу проведення попереднього 13-го засідання Конференції у 2018 році до Списку водно-болотних угідь міжнародного значення внесено 11 водно-болотних угідь України. Тож на сьогодні Рамсарський список містить 50 українських водно-болотних угідь міжнародного значення, загальною площею 951,5 тис. гектарів.


Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux