Чим жила медична галузь області за останні пів року, – підсумки колегії ДОЗ ОДА
Департамент охорони здоров’я ОДА, опубліковано 29 серпня 2022 року о 14:15

26 серпня відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Участь у заході взяла заступниця голови облдержадміністрації Людмила Сірко.

На колегії підбили підсумки діяльності системи охорони здоров’я області за перше півріччя 2022 року: ключові напрямки сфери охорони здоров’я, показники основних служб, зокрема, екстреної медичної допомоги, акушерсько-гінекологічної та педіатричної. До слова, заступник директора ДОЗ ОДА Володимир Дзьомбак повідомив, що останнім часом вдалося значно знизити показник перинатальної смертності.


Своєю чергою начальник відділу організації медичної допомоги департаменту охорони здоров’я ОДА Ліліана Сабадаш ознайомила з моделлю кластеризації госпітального округу згідно із затвердженим планом розвитку на період до 2024 року. Йдеться про створення п’яти медичних кластерів у межах новоутворених районів. Отож, модель мережі госпітального округу в нашій області передбачає 2 надкластерні заклади, 6 кластерних багатопрофільних лікарень, 16 загальних лікарень, 14 лікарень зони ризику, 6 інших закладів та 5 закладів стратегічних служб.

На засіданні колегії обговорили ще одне важливе питання – стан рутинної вакцинації за 6 місяців 2022 року. Експерт із епідеміології ДОЗ ОДА Євгенія Чурпіта зазначила, що обсяг охоплення щепленнями підлягаючих контингентів дещо збільшився. Вона також нагадала, що рутинна вакцинація не закінчується в дитячому віці, а потребує ревакцинації через певні проміжки часу. Зокрема, є необхідною вакцинація дорослих проти дифтерії та правця.


Також мовилося й про необхідність вакцинації проти COVID-19 обов’язково двома дозами та ще й бустерними. Адже в умовах воєнного стану ризик поширення будь-яких інфекційних захворювань значно зростає. Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Ігор Дмитренко наголосив на необхідності підготувати лікувальні заклади до нової хвилі коронавірусу, адже рівень захворюваності вже поступово зростає.

Очільник галузі охорони здоров’я області звернувся до керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги щодо проведення роботи над виявлення інфекційних захворювань, зокрема туберкульозу.

На колегії також йшлося про високий показник занедбаності раку, в тому числі й візуальних форм та необхідність профоглядів на первинному рівні, дотримання маршруту пацієнта, особливо з інсультом чи інфарктом, адже згаяний час у такому випадку може призвести до інвалідизації чи летального наслідку.

У порядку денного були й питання медичної допомоги пораненим і постраждалим військовослужбовцям у лікарнях області, підготовки закладів охорони здоров’я до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років.

Насамкінець на колегії відзначили грамотами Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківської обласної ради працівників медичної сфери області.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux