В Івано-Франківську відбулося засідання міжнародного "круглого столу" "Українсько-угорська співпраця задля надання екстреної допомоги ВПО"

Сьогодні заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко взяла участь у тематичному засіданні міжнародного "круглого столу" "Україно-угорська співпраця задля надання екстреної допомоги ВПО в Івано-Франківській області". Захід відбувся в Івано-Франківську за участю Генерального консула Угорщини у м. Ужгороді Йожефа Бачкаі, керівника підрозділу НІА у Закарпатті Яноша Геревича, голови правління ГО "Громадський центр "Еталон" Лесі Аронець, Почесного консула Угорщини у м. Івано-Франківськ та Івано-Франківській області Василя Вишиванюка, представників  територіальних громад.

«Обласна військова адміністрація співпрацює із міжнародною спільнотою. На Прикарпаття прибули понад 150 тисяч внутрішньо переміщених людей, більше 40 тисяч дітей, 18 тисяч осіб пенсійного віку, понад чотири тисяч  осіб з інвалідністю. Задля якісного прийняття цих людей на Прикарпатті ми залучаємо кошти державного, обласного бюджетів та бюджетів територіальних громад. Однак їх недостатньо, тому ми залучаємо також і міжнародні громадські організації задля проведення цієї роботи разом», - зауважила Людмила Сірко.  

Йожеф Бачкаі розповів, що завжди був повідомлений про проблемні питання, які потребують вирішення на Івано-Франківщині.  Угорський народ з великим співчуттям відноситься до військових подій на Україні  та надає найнеобхіднішу максимальну допомогу усім українцям, зокрема, й приймаючи їх в Угорщині. Вони також співпрацювали із службами надзвичайних ситуацій, організовували надання медичного обладнання українським закладам охорони здоров’я під час пандемії COVID 19, відновлення інфраструктурних об’єктів. Допомога надавалася у напрямках відпочинку, оздоровлення дітей та лікування поранених військовослужбовців ЗСУ в Угорщині.

Людмила Сірко наголосила на важливості співпраці із Угорщиною, зауваживши, що вона є довготривалою, а спільні проєкти впроваджуватимуться й надалі, - а це надання допомоги усім українцям, які постраждали від військової агресії росії проти України.

Під час засідання розповіли про роботу Угорської Екуменічної служби допомоги. Також було презентовано роботу проєктної ініціативи "Екстренне реагування задля збереження життя ВПО в Івано-Франківській області АСЕ АРРЕАL UKR 221".

Обговорювалися питання співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування із міжнародними організаціями, соціального супроводу ВПО, як позитивного чиннику задля зменшення психологічного навантаження у родинах. Представники територіальних громад мали можливості обмінятися досвідом роботи, яка стосується роботи із ВПО, можливості їх соціалізації та адаптації.

"На сьогоднішньому засіданні "круглого столу" ми окреслили питання співпраці щодо надання екстреної допомоги ВПО на Прикарпатті, гуманітарної підтримки переселенцям, реалізацію нових проєктів та відкриття нового шелтеру у селі  Красноїлля Верховинського району, - зазначила Людмила Сірко. - Угорська Екуменічна служба співпрацює з нами у наданні гуманітарної допомоги, проведенні психосоціальних занять із вразливими верствами населення та працевлаштування переселенців. Надзвичайно втішена такою результативною роботою".

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux