Український тиждень імунізації: рекомендації та ключові тези МОЗ
опубліковано 26 квітня 2023 року о 10:00

23-29 квітня в рамках Європейського тижня імунізації, що відзначається за ініціативою Європейського регіонального бюро ВООЗ, проводиться Український тиждень імунізації-2023. Для покращення інформування населення та популяризації рутинних щеплень дітей та дорослих Міністерство охорони здоров’я України розробило рекомендації, які наведено нижче. Ці актуальні рекомендації МОЗ також пропонує використовувати в якості ключових тез на брифінгах та інших заходах, присвячених Українському тижню імунізації-2023.

Під час війни через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, тимчасових прихистках підвищується ризик поширення інфекційних захворювань. Тож зараз украй важливо захистити від них себе і дітей, тобто вакцинуватися. Перевірте, чи вакцинована ваша дитина згідно Календаря і чи Ви самі вчасно отримали всі необхідні щеплення.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b.

В Україні спалах поліомієліту — небезпечного захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу. Упевніться, що ваша дитина отримала принаймні 2 дози вакцини.

На заході країни зареєстровані випадки епідемічного паротиту, який може викликати менінгіт, енцефаліт та глухоту; крім того в хлопчиків ця інфекція в майбутньому може призвести до безпліддя. Подбайте про те, щоб у 12 місяців дитина отримала першу дозу вакцини КПК (кір-краснуха-паротит) та не забудьте зробити їй друге щеплення в 6 років.

Також в Україні протягом останнього року зафіксовано випадки кору. Тож якщо у вас є сумніви, чи були ви вакциновані від кору, слід щепитися від цієї інфекції. Кір — одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

При травмах існує високий ризик правця, підвищується ризик заразитися гепатитом В (наприклад під час хірургічних втручань чи при переливанні крові). Подбайте про те, щоб дитина мала 3 дози вакцини від гепатиту та всі щеплення від правця згідно Календаря вакцинації.

Дорослим кожні 10 років потрібно ревакцинуватися від правця та дифтерії.

Тим, хто народився до 2000-х років та не булв вакцинований від гепатиту В, рекомендовано зробити це щеплення.

Вакцинація згідно з Національним календарем щеплень, а також від COVID-19, гарантована державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від цих інфекцій безоплатно в будь-якому комунальному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ і де є необхідні вакцини. Для цього не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем/педіатром.

Вакцини від гепатиту В та для щеплення дорослих можна придбати за власні кошти. Сама процедура вакцинації у державних клініках є безкоштовною.

Рекомендовано робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.

Немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма) перед вакцинацією.

Якщо у вас чи вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад бронхіальна астма, цукровий діабет, муковісцидоз), це пряме показання до негайного щеплення! Ви (чи ваша дитина) маєте більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно розпочинати всі щеплення проти цієї інфекції з початку. Разом із лікарем складіть графік наступних щеплень згідно наказу МОЗ №595.

Якщо графік щеплень порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Єдине правило, яким слід користуватися в цьому випадку: стежте за дотриманням інтервалів між введенням доз однієї й тієї самої вакцини, це дозволяє досягти максимальної ефективності.

Для більшості хвороб, яким можна запобігти щепленнями, оптимальний рівень захисту досягається після введення більше ніж однієї дози вакцини. Кожна така доза в Календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту. Пропуск або затримка отримання будь-якої такої дози підвищує ризик зараження та серйозного перебігу захворювання.

Дорослі та діти від 5 років мають можливість вакцинуватись від коронавірусної хвороби. Особливо важливо зробити щеплення літнім людям та людям, які мають хронічні захворювання. Адже вони набагато важче переносять COVID-19 та мають більші ризики ускладнень, госпіталізації та смерті. Єдиний захист від тяжкого перебігу хвороби – вакцинація.

Для дорослих однієї дози вакцини не завжди достатньо для повноцінного захисту: необхідно отримати повний курс щеплень та, за потреби, ревакцинальні дози.

Вакцинація не може ослабити імунну систему. Навпаки — інфікування певними вірусами може ослабити імунну систему та опірність організму. Перевантажити імунну систему вакцинація не здатна.

Кожне щеплення важливе. Вакцинуйтесь вчасно!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux