Як покращити надання послуг людям з особливими потребами у час воєнного стану

За сприяння представника Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Івано-Франківській ОДА Миколи Макара була проведена онлайн зустріч із представниками департаменту соціальної політики, департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, обласного бюро медико-соціальної експертизи, регіонального  фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Запрошені представники ГО осіб з інвалідністю області та партнерські організації, зокрема Вікторія Назаренко, генеральний секретар ВГО “НАІУ” та Ганна Гринів, керівник ІФ ГОАІ ВОІ «СОІУ».

Вже впродовж 90 днів російські війська здійснюють бомбардування українських міст, зруйновані житлові будинки, школи, дитячі садочки, лікарні, пологові будинки. З міст, у яких безпосередньо тривають військові дії, здійснюється масова евакуація мирного населення, зокрема, жінок, дітей та осіб похилого віку. Прикарпаття прийняло вже 142 тис. українських біженців, зокрема 3875 ВПО з інвалідністю, які прибувають із зруйнованих російськими агресорами міст.

Крім того, щодня волонтерські організації, благодійні фонди, державні структури, закордонні партнери, мешканці Прикарпаття скеровують, гуманітарну допомогу у вигляді засобів гігієни, продуктових наборів, військової амуніції, ТЗР, виробів медичного призначення для військових Збройних сил України та громадян, які залишилися в містах, де тривають військові дії. Наша область зараз є надійним тилом для всієї України, але як живеться людям з інвалідністю Прикарпаття на 90 день війни, які не мають статусу ВПО і які залишилися у своїх домівках та чекають на Перемогу! Тож, що турбує людей найбільше в цей непростий час: як повідомили працівники ФСЗІ від початку року до 19 квітня повністю профінансовані державою отримання ТЗР для людей з інвалідністю за що щиро дякуємо.

Також дано роз'яснення, як отримати електроскутер процедура подання документів до інстанцій. Що стосується догляду за особою з інвалідністю також було надано рекомендації, як в умовах фінансування соціальних  послуг з бюджету ОТГ, яких постійно не вистачає, звернутися до суду або до депутатського корпусу з заявою! Пропозиція для Мінсоцполітики була озвучена для включення позицій ТЗР в каталог яких немає але дуже потребують люди з інвалідністю (наприклад: двигун колесо, водомір для людей з порушенням зору тощо).  Як змінити довідку МСЕК у зв’язку зі зміною прізвища - МСЕК не міняє прізвище в довідці бо Свідоцтво про зміну прізвища від РАЦС, яке разом має рівносильну дію.

Про перетин кордону особою з інвалідністю, догляд якого здійснює стороння особа або родич, говорив керівник облМСЕКу Михайло Кулаєць. Окремо заслухали директорів Попаснянського центру комплексної реабілітації «Лелека» та державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас». Вони просять відкрити філії в Івано-Франківську для цього вжє протокольне доручення голови ОВА надане ДОЗ чекаємо пропозиції.

Тож особлива потреба по Галицькій лікарні: облаштувати одну, дві палати для лікування пролежнів з відповідними умовами, облаштувати ТВ зробити ширші двері до туалету (цим самим закриваєте питання догляду за хворим - ліжко місця, харчування). На даний час там 6 ліжкомісць + по догляду = 2 палати хірургії. Також послуги виїзної паліативної бригади, що включає патронат, перев’язку, догляд і перевезення за потреби було б дуже доречно.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux