Світлана Онищук: Ми не працюємо над темою ВПО, ми нею живемо

Таку позицію висловила голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук сьогодні під час виїзного засідання міжфракційного депутатського об’єднання «ВПО України».

Участь у заході взяли заступники голови ОДА Людмила Сірко та Вадим Созоник, заступник міського голови Івано-Франківська Віталій Федорів, міські голови населених пунктів, котрі прийняли та розмістили у своїх громадах внутрішньо переміщених людей.


Розглядалися питання загального становища внутрішньо переміщених людей: їх кількість, забезпечення потреб та вирішення проблем ВПО, забезпечення житлом і роботою переселенців.

Світлана Онищук наголосила, що представники Івано-Франківщини як тилової області докладають максимум зусиль, аби створити комфортні умови перебування для переселенців.

«Починаючи з першого тижня повномасштабного вторгнення, для нас було важливим забезпечити прибулим людям відчуття, що їх чекають, не залишать у біді, обов’язково допоможуть, забезпечать найнеобхіднішим та нададуть необхідну інформацію і послуги. Вже 26 лютого 2022 року в області були створені і почали діяти: Координаційний штаб для тимчасово переміщених людей, Координаційний центр з питань міжнародної гуманітарної допомоги та цілодобовий кол-центр», – розповіла очільниця області.


Посадовиця також зазначила, що Івано-Франківська область стала першою в Україні, де для обліку внутрішньо переміщених людей (прибулих налічувалося 150 тис. – ред.) була запроваджена онлайн-система та розроблені відповідні тимчасові посвідчення.

Світлана Онищук повідомила народним обранцям про створені виїзні мобільні бригади, які працюють з ВПО, а саме: допомагають, консультують та підтримують. До бригад входять психологи, юристи, соціальні працівники, працівники служби зайнятості, медики, волонтери, представники міжнародних та громадських організацій. Крім того, на Прикарпатті за фінансової підтримки Червоного Хреста Японії працюють чотири мобільні медичні бригади.

Інформувала керівниця ОВА й про заклади, які прийняли внутрішньо переміщених людей. Зокрема про те, що розпочато ремонтні роботи на 53 таких об’єктах, з яких на 39 – роботи завершені. Облаштовано та відкрито 88 шелтерів, в них сьогодні проживають близько 4 тисяч внутрішньо переміщених людей. Йшлося і про виплати, які отримували ВПО в перші три місяці перебування на Прикарпатті, співпрацю між обласною державною адміністрацією та міжнародними донорами. Повідомлялося, що в області врахували зростаючі потреби у наданні медичної допомоги і відтак активізвали роботу щодо покращення матеріального стану галузі. Для легшої адаптації дітей ВПО та поступового налагодження контакту організовуються різні майстер-класи, фестивалі та навчання.

«Область і надалі активно працює з потребами ВПО, проте зараз ця робота більше орієнтована на соціалізацію людей та налагодження тісних контактів із ними. Сподіваюся, що єдиною командою ми зможемо швидко та якісно подолати всі виклики», – резюмувала Світлана Онищук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux