Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" Лариса Підвербецька взяла участь у семінарі «Всеукраїнська програма ментального здоров’я: регіональна координація»

Українці потребують та хочуть отримувати фахову психосоціальну підтримку. Переважна більшість вже готова звернутися за допомогою до сімейного лікаря або психолога.

Про це свідчать проміжні результати анкетування надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки, що проводять в областях регіональні координатори Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? – ініціативи першої леді Олена Зеленська.

Наразі готові результати дослідження вже в 19 областях. Опитано 79 897 людей, серед них – 45 964 отримувачів послуг, 33 933 – надавачів. Це люди різних вікових категорій та професій.

Свої напрацювання регіональні координатори презентували під час семінару «Всеукраїнська програма ментального здоров’я: регіональна координація». Захід провів Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за підтримки World Health Organization Ukraine.

- Дослідження, проведене Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ за допомогою регіональних координаторів має стратегічне значення для держави загалом, і для областей та громад зокрема. Завдяки цій аналітиці можемо сфокусувати свої спільні зусилля саме там, де це вкрай важливо. Ця інформація, отримана безпосередньо від людей в громадах, стане підґрунтям для прийняття управлінських рішень. Вже попередні висновки досліджень підтверджують необхідність посилення сервісів з ментального здоров’я на місцях, – наголосила керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Анкетування проводилось серед працівників охорони здоров’я, соціальної сфери, сфери освіти, громадськості. Фінальні висновки дослідження ще будуть окремо оприлюднені для широкого загалу.

Але сьогодні вже очевидно, що як джерелу інформації про психічне здоров’я, більшість серед отримувачів послуг довіряє органам державної влади та знайомим психологам.

Один з головних висновків дослідження – українці висловлюють готовність звертатися за психосоціальною допомогою, стигма щодо звернення знижується. І саме з фаховими психологами та сімейними лікарями вони хочуть обговорювати стрес, депресію, вигорання, інші проблеми.

Що стосується анкетування надавачів послуг, то більшість з них нарікають на зростання навантаження на роботі. Особливо цю тенденцію зазначають працівники соціальної сфери та охорони здоров’я.

- Результати поки є проміжними, вони ще будуть доповнені даними з інших областей, де наразі ще триває анкетування. Але можна впевнено сказати, що загальні тенденції зрозумілі. Те, що за короткий термін, менш як два місяці, координаторам вдалось зібрати та проаналізувати такий обсяг інформації, дає нам змогу стверджувати: регіональна координація Всеукраїнської програми ментального здоров'я стає дієвою, а сформована команда здатна напрацьовувати системний результат, - зауважила експертка Координаційного центру, кураторка регіональних координаторів Ольга Горбаньова.

Також під час семінару з регіональними координаторами обговорили документ "Пріоритетні багатосекторні заходи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни – оперативна дорожня карта", яка розроблена за координації World Health Organization (WHO). Розпочали визначення пропозицій щодо оновлення документа, які потребують спільнодії на обласному рівні.

- Оперативна дорожня карта має дуже важливе значення для взаємодії всередині країни та з міжнародними партнерами. Метою документа є консенсус та координація зусиль усіх зацікавлених сторін навколо пріоритетних заходів. Оперативна дорожня карта спрямована на консолідований підхід у сфері ментального здоров’я. Важливо, щоб усі рухалися на доказових практиках, з урахуванням урядових програм та місцевого контексту, - закликала учасників зустрічі директорка з координації органів центральної і регіональної влади Координаційного центру Ірина Микичак.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux