Про ринок землі на Прикарпатті говорили під час пресконференції
Департамент агропромислового розвитку ОДА, опубліковано 11 жовтня 2021 року о 16:51

Сьогодні в Івано-Франківській обласній державній адміністрації відбувся брифінг, присвячений 100 дням з часу відкриття ринку землі, у якому взяли участь директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин, в.о. начальника головного управління Держгеокадастру в області Олег Шастко та голова П’ядицької територіальної громади Коломийського району Петро Гайдейчук.

Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і яку виконав. Саме завдяки його політичній волі, позиції та сприяння в Україні відбулася Земельна реформа.

Зазначалося, що 1 липня цього року набрав чинності Закон України від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», яким скасовано заборону на купівлю/продаж земель сільськогосподарського призначення приватної власності. Як наслідок - ринок землі зробив усіх українських землевласників повноважними господарями землі.

На Прикарпатті налічується 621 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, в тому числі 400 тисяч ріллі.

Внаслідок розпаювання землевласниками стали 204 тисячі селян, середня частка паю яких складає 1 гектар. За результатами земельної децентралізації землі сільськогосподарського призначення державної форми власності за межами населених пунктів перейшли у комунальну власність громад. Відповідно почала зростати конкуренція за землю, посилився підприємницький дух та розвиток малого й середнього фермерства.

В області тільки за 9 місяців 2021 року зареєстровано 46 нових фермерських господарств.

За податки від оренди землі громади отримують надходження до своїх бюджетів. А це – гроші на будівництво місцевих доріг, лікарень, садочків, шкіл.

Петро Гайдейчук детально розповів про досвід їх територіальної громади щодо управління землями комунальної власності, співпрацю з програмою DOBRE щодо залучення коштів для впровадження різноманітних інвестиційних проєктів на території сіл їх громади, придбання техніки тощо.

Також повідомлено, що держава сьогодні розвиває цілу низку програм підтримки та розвитку аграрного мікропідприємництва на селі. На цей рік у Державному бюджеті для сільськогосподарських виробників передбачено 4,5 мільярдів гривень підтримки.

Спікери наголошували, що земля – ліквідний актив, який генерує дохід одразу. Так, станом на 9 жовтня за договорами купівлі/продажу в нашій області відчужено 809 ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 309,3 гектари.

Олег Шастко наголосив, що вся інформація про земельну власність є відкритою в електронному форматі. Це гарантує прозоре використання всіх земель, захистить права власності та майнові права українців. Завдяки повній цифровізації земельних відносин максимально усунено людських фактор та буде подолано корупцію.

Довідково: За перші 100 днів ринку землі в Україні зареєстровано 28288 правочинів, було відчужено 70569 га. Середня ціна одного гектара землі на Прикарпатті складає 53244,91 гривень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux