Людмила Сірко: Серед пріоритетів роботи обласної влади – надання допомоги внутрішньо переміщеним людям

Заступниця голови облдержадміністрації Людмила Сірко взяла участь у заході «Право на гідність в МТП: сьогодення та майбутнє», який присвячений обговоренню постанови Кабінету Міністрів України від 1 вересня 2023 року № 930 «Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб», механізмів підтримки органів влади в імплементації постанови зі сторони гуманітарної спільноти, а також результатів моніторингу місць тимчасового проживання (МТП).

Захід відбувся за участю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, Віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, народних депутатів України, представника Уповноваженого з прав громадян, постраждалих внаслідок збройної агресії проти України Ольги Алтуніної, представників обласних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування, представників УВКБ ООН в Україні, СССМ Кластеру, громадських і міжнародних організацій.

У межах зустрічі наголошувалося, що питання захисту прав внутрішньо переміщених людей наразі серед пріоритетних в державі. Сьогодні спільна мета – захистити права всіх внутрішньо переміщених людей, зокрема і тих, які перебувають в місцях тимчасового проживання.

Як зазначила у своєму виступі Людмила Сірко, Прикарпаття стало прихистком для десятків тисяч жителів тимчасово окупованих росією територій.

«Через російську окупацію люди змушені були поспіхом покидати рідні домівки та шукати безпечного місця проживання. Щоб допомогти їм знайти нове житло, надати відчуття того, що їх не залишать у біді і обов’язково допоможуть, в області було створено Координаційний штаб для тимчасово переміщених людей, Координаційний центр з питань міжнародної гуманітарної допомоги, цілодобовий кол-центр», - розповіла заступниця голови.

За словами Людмили Сірко, у період з 2014 року по 2022 рік Прикарпаття прийняло майже 5 тисяч людей, а за час повномасштабного вторгнення – більше 150 тисяч. Для прихистку переселенців було розгорнуто понад 20 тисяч ліжко-місць у 480 комунальних закладах області. Прихистили людей і у приватному секторі.

«Для допомоги прибулим людям в обласній державній адміністрації було активізовано дієву співпрацю з міжнародними організаціями, що дозволило провести ремонтні роботи на об’єктах для довготривалого перебування ВПО, обладнати навчальні та освітні простори для дітей, побудувати дитячі майданчики. Окрім того, за ініціативи голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук розпочали роботу виїзні мобільні бригади, які надавали людям всю необхідну консультаційну допомогу і психологічну підтримку», - зазначила Людмила Сірко.

Варто додати, що на сьогодні в облдержадміністрації утворено Координаційний центр підтримки цивільного населення, для вирішення основних завдань створено 7 підгруп, одна з яких займається забезпеченням житлом ВПО.

«Наразі в області діють 90 прихистків, де проживають майже три тисячі переселенців. На виконання постанови КМУ №930 при райдержадміністраціях створені робочі групи, на які покладено функції  відвідувати місця тимчасового проживання, власники яких подали заявку на включення переліку місць тимчасового проживання. Також створена моніторингова робоча група при ОДА, до якої входять і представники Секретаріату Уповноваженого в Івано-Франківській області, рад ВПО та міжнародних і громадських організацій, - підкреслила заступниця голови ОДА. – Відрадно, що постановою чітко прописано категоризацію на першочерговість поселення у заклади, передбачено укладення договору користування приміщенням, в якому окреслено не лише права сторін, але і обов’язки. На жаль, війна продовжується, тому серед пріоритетів обласної влади – завершення ремонтних робіт на об’єктах для проживання ВПО, затвердження переліку місць тимчасового проживання людей, підготовка МТП до опалювального сезону,  надання психосоціальної підтримки тощо».

На заході також було представлено презентацію результатів моніторингу гуманітарної ситуації в місцях тимчасового проживання та План імплементації Порядку функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2023 № 930.

Учасники також обговорили питання щодо мінімальних стандартів функціонування місць тимчасового проживання та стан виконання рекомендацій Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; адміністрування місць тимчасового проживання місцевими органами виконавчої влади та напрацювали механізми підтримки органів влади в імплементації нормативно-правових актів зі сторони гуманітарної спільноти тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux