Аби підтримати учасників бойових дій, їхні сім’ї, родини загиблих та зниклих безвісти, в області діє спеціальна програма

Підтримка учасників Революції Гідності, АТО/ООС, війни з російським агресором, їхніх сімей, родин загиблих – чи не найактуальніше питання на сьогодні. Ці люди потребують допомоги у вирішенні соціально-побутових питань, поліпшення матеріального чи фінансового стану, задоволення потреб у соціальному обслуговуванні та психологічній підтримці. На цьому акцентувала увагу під час наради з керівниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

Повідомлялося, що нині Урядом та Верховною Радою України напрацьовано низку нормативно-правових актів, які передбачають надання особам, які стоять чи стояли на захисті нашої Батьківщини, членам їх сімей, сім’ям загиблих Захисників та Захисниць різних видів пільг та соціальних гарантій. Однак їх недостатньо, а тому необхідно допомагати таким людям і на місцевому рівні.

Заступниця директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації Галина Сеник повідомила, що на Прикарпатті діє обласна програма підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року. Програма затверджена на 2022-2026 роки. Цьогоріч на виконання заходів програми з обласного бюджету виділено 35, 8 мільйона гривень. У першому кварталі цього року з коштів обласного бюджету використано фінансовий ресурс на загальну суму 6,8 млн грн. Завдяки цим коштам 117 особам надано матеріальну допомогу на загальну суму 4341,68 тис. грн у зв’язку з втратою члена сім’ї, смерть якого пов’язана із здійсненням заходів з національної безпеки і оборони (50 тис. грн на одну сім’ю).

1,4 млн грн як матеріальну допомогу на лікування отримали 120 осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань. Щомісячно виплачуються кошти в розмірі прожиткового мінімуму трьом дітям до 18 років та неповнолітнім братам і сестрам загиблих під час Революції Гідності.

45-ти особам із сімей зниклих безвісти осіб під час участі бойових діях надано матеріальну допомогу на загальну суму 1016,66 тис. грн (25 тис. грн на сім’ю); сім’ї учасника бойових дій, померлого після демобілізації, надано матеріальну допомогу на загальну суму 15 тис. гривень. Двом сім’ям загиблих, які залучалися та брали безпосередню участь у бойових діях, до роковин трагедії надано по 30 тис. грн. Галина Сеник звернулася до керівників територіальних громад з проханням повідомляти сім’ї загиблих про можливість отримання такої виплати. 

У той же час посадовиця зауважила, що комплексній допомозі для учасників бойових дій, членам їхніх сімей, членам сімей загиблих (померлих) чи зниклих безвісти під час захисту України, родин Героїв Небесної Сотні сприятимуть і місцеві програми, розроблені в територіальних громадах області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux