15 травня – Міжнародний день захисту клімату
Управління екології та природних ресурсів ОДА, опубліковано 15 травня 2023 року о 16:30

З метою привернути увагу людства до проблеми зміни клімату щорічно 15 травня в усьому світі відзначають Міжнародний день захисту клімату.

Головними причинами кліматичних змін є викиди парникових газів, а також порушення енергетичного балансу біосфери та її складників. У зв'язку з цим природні екосистеми не можуть самі стабілізувати ситуацію, внаслідок чого виникає дисбаланс.

Уперше питання підвищення концентрації парникових газів в атмосфері обговорювалося на Саміті Землі в Ріо-де-Жанейро 1992 році, де представники понад 180 країн світу підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату (далі – Конвенція).

У доповнення до Конвенції в кінці 1997 року прийнятий Кіотський протокол – міжнародний документ, який зобов'язує розвинені країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів.

У 2015 році лідери 195-ти країн ухвалили Паризьку угоду. Серед країн-лідерів, які підписали та ратифікували Паризьку кліматичну угоду, була і Україна. Водночас, Україна стала 9 країною світу, яка розробила Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року та направила до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

У свою чергу з 1 січня 2021 року вступив у дію Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Впровадження системи МЗВ (моніторингу, звітності та верифікації) дозволить Україні забезпечити торгівлю квотами на парникові викиди.

З метою підвищення рівня екологічної безпеки, зменшення впливів та наслідків зміни клімату в Україні, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1363-р схвалено Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року та операційний план реалізації Стратегії на 2028-2030 роки.

Крім того, за рішенням наглядової ради Проєкту міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності регіональних та місцевих органів влади для впровадження та застосування законодавства ЄС у сферах захисту навколишнього середовища, протидії кліматичним змінам та розвитку інфраструктурних проєктів» (Проєкт APENA 3), який реалізовується Представництвом Європейського Союзу в Україні, Івано-Франківську область обрано як одну з трьох областей, в якій будуть впроваджуватися пілотні стратегії адаптації до зміни клімату та відповідні плани їх реалізації за кошти Європейського Союзу.

Збереження клімату залежить від кожного з нас, зробити свій внесок просто, наприклад, рідше користуватися особистим авто, використовувати енергозберігаючі джерела енергії, брати участь у висадженні нових зелених насаджень та зберігати ті, які ростуть тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux