Завдяки міжнародній підтримці маємо можливість робити добрі справи для людей, в яких війна забрала все, – Світлана Онищук

За участю голови обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Світлани Онищук відбулася координаційна зустріч представників гуманітарних організацій, які зараз активно долучаються до підтримки внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, це організації «Doctors Without Borders» (MSF), «Право на захист» (R2P), «Швейцарський Червоний Хрест», «Люди в біді», «Sos Україна», «Роканда», Міжнародний фонд охорони здоров’я та довкілля «Регіон Карпат» NEEKA, MedAir, UNOCHA.

Світлана Онищук подякувала учасникам зустрічі за підтримку постраждалих людей та зазначила, що наразі на Івано-Франківщині зареєстровано більше 142 тисяч українців із зон активних бойових дій та окупованих територій.

«Ми всіляко допомагаємо таким людям, робимо усе можливе, щоб Прикарпаття стало для них надійним прихистком. Але без сприяння гуманітарної спільноти ми б не впоралися з великою кількістю викликів. Щоденно зустрічаюся з міжнародними партнерами, разом шукаємо оптимальні шляхи для вирішення різних завдань. Розуміємо, яка біда торкнулася наших людей. Тому докладаємо зусиль там, де можемо бути максимально корисні. Так, службовці ОДА працюють на складах, сортують гуманітарну допомогу, формують продуктові набори. А завдяки міжнародній підтримці маємо можливість робити багато добрих справ для людей, в яких війна забрала все», – підкреслила очільниця області.

На даний час на Прикарпаття переміщено 95 600 сімей (за даними осіб, які зареєструвалися як ВПО), з яких 144 – багатодітні сім’ї, 16 – батьки-одинаки, 92 тисячі жінок, 4 тис. – особи з інвалідністю, 17 800 пенсіонери, 46 200 дітей.

У комунальних закладах області поселені майже 6500 осіб. Про потребу у продуктах харчування для цих людей, а також для переселенців із числа малозабезпечених і багатодітних сімей, батьків-одинаків, які проживають у приватному секторі, повідомила заступниця голови облдержадміністрації Людмила Сірко.

Вона також розповіла, що пріоритетним у роботі органів влади залишається питання підготовки приміщень, у які можна буде переселити внутрішньо переміщених осіб. Йдеться про капітальне будівництво та проведення ремонтів. Ці напрямки зараз напрацьовуються спільно з міжнародними донорами.

Посадовиця акцентувала увагу представників громадських інституцій й на тому, що з 1 травня 2022 року державні виплати отримуватимуть тільки ті ВПО, які перемістилися з територіальних громад, розташованих у зоні проведення бойових дій або тих, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні, блокуванні, а також переселенці, в яких житло зруйноване або не придатне для проживання. Тому для інших категорій громадян фінансова підтримка міжнародних організацій буде необхідною.

Загалом під час зустрічі відбулася предметна розмова щодо пріоритетних напрямків роботи міжнародних організацій на території області, як-от виплата коштів від міжнародних донорів внутрішньо переселеним особам, забезпечення їх тимчасовим житлом, місцями перебування, надання медичних послуг, харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux