Віталій Ільчишин взяв участь у слуханнях у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики
Управління екології та природних ресурсів ОДА, опубліковано 11 листопада 2022 року о 12:57

Учора в Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулися слухання на тему «Вплив військових дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану». Захід проходив у режимі відео-конференції під орудою голови Комітету, народного депутата Олега Бондаренка.

Учасники слухань – члени Комітету, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних та громадських організацій, обласних військових адміністрацій, науковці. Івано-Франківську військову обласну адміністрацію представили заступник голови облдержадміністрації Віталій Ільчишин та начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Андрій Пліхтяк.

Йшлося про те, що повномасштабне вторгнення рф на територію України призвело до значних негативних наслідків для довкілля, що у свою чергу ускладнило наявні екологічні проблеми та спричинило появу нових. Військові дії, руйнівна дія вибухів, рух військової техніки, будівництво фортифікаційних споруд, пожежі внаслідок обстрілів, хімічне забруднення ґрунтів згубно впливають природні екосистеми, знищуються або порушуються середовища існування диких тварин та рослин.

Під час війни виникла потреба в оцінці шкоди довкіллю від війни та витрат на його відновлення. Вже сьогодні вражають масштаби екологічних злочинів російських окупантів. Деякі екосистеми та унікальні природні об’єкти вже не підлягають відновленню.

Оцінка екологічної шкоди потребує нових підходів, адже наразі повний обсяг збитків та шкоди довкіллю залишається невідомим, оскільки системи моніторингу порушені або знищені, а доступ до лісів та інших природних територій обмежений або відсутній. Так, одним із способів фіксації громадянами фактів екологічної шкоди від російського вторгнення є вебресурс та додаток «ЕкоЗагроза», через який вже надійшло понад 2000 повідомлень про завдану шкоду довкіллю.

На комітетських слуханнях у ВРУ «Вплив воєнних дій на довкілля в Україні та його відновлення до природного стану» детально розглянули наслідки воєнних дій для українського довкілля.

Додамо, що на Прикарпатті було завдано шкоди довкіллю. Зокрема, під час ракетних обстрілів по території аеропорту в місті Івано-Франківську відбулося загоряння паливо-мастильних матеріалів, а відтак – неорганізований викид забруднюючих речовин або сумішей в атмосферне повітря.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux