Усиновлення, опіка, прийомна сім’я: пріоритети виховання дітей сиріт
опубліковано 27 квітня 2023 року о 17:00

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками, на жаль, в інституційних закладах ще виховується значна кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Саме для таких дітей існують альтернативні форми сімейного виховання.

Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку. Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої (рідної), з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дітей. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрати дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Опіка та піклування над дитиною – це влаштування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, в сім’ю громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із нею. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім’я - це сім’я або особа (що не перебуває в шлюбі), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи (яка не перебуває у шлюбі), які беруть на виховання та спільне проживання не менше як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

На даний час на обліку служб у справах дітей в Івано-Франківській області перебувають 1185 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Функціонують 12 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 84 вихованці, 72 прийомні сім’ї із 136 прийомними дітьми та 888 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування виховуються у 659 сім’ях опікунів та піклувальників.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux