Світлана Онищук зустрілася з представниками Експертної місії TAIEX, організованої Європейською Комісією

Цими днями в області перебуває Експертна місія TAIEX з управління гірничими відходами, організована Європейською Комісією у співпраці з Міністерством розвитку економіки України. До її складу увійшли керівники та провідні фахівці фірми KUTEC AG (Зондерсхаузен, Німеччина), Федерального управління гірничих справ (Вайльбург, Нмеччина), Тюрінгської агенції європейських програм (Ерфурт, Німеччина).

Сьогодні відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук з представниками місії на тему «Управління видобувними відходами колишньої калійної промисловості на території Стебника та Калуша, оцінка фактичної локальної небезпеки, розробка рішень щодо зменшення забруднення підземних вод від небезпечних соляних відвалів та ставків».


«Для розвитку Прикарпаття одним із найважливіших питань є залучення інвестицій. Водночас, охорона навколишнього природного середовища є пріоритетним завданням для влади. Тому дуже важливою є налагодження співпраці у цій сфері», - зазначила Світлана Онищук.


В ході конструктивного діалогу, у якому взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віталій Ільчишин, голова постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму Сергій Басараб, голова Калуської тергромади Андрій Найда, керівники відповідних департаментів ОДА, ішлося про ризики та проблеми з погіршення екологічного стану на території Калуського гірничопромислового району, які виникли після закриття більше 30 років тому калійного та магнієвого виробництв, а також шахт Калуш-Голинського родовища калійної солі.

Представники Експертної місії наголошували на серйозності екологічної ситуації в районі Калуша, сіл Пійло та Голинь та визначили першочергові заходи, які, на їх думку, сприятимуть вирішенню цього екологічного лиха як на Івано-Франківщині, так і в районі Стебника Львівської області.


За словами експертів, Європейська Комісія скерувала їх для якомога швидшого налагодження системи моніторингу, щоби уникнути ризиків та небезпек для життя людей, існуючої інфраструктури та навколишнього середовища в зонах впливу гірничих виробок навколо Калуша. Результати цієї роботи дозволять підготувати програму безпечного виробництва тут мінеральних добрив, запропонованої німецькою фірмою KUTEC, а також дадуть можливість залучити кошти Європейського Союзу для вирішення екологічних проблем цього регіону.

«Ця екологічна проблема може вийти не тільки за межі області, а й України, - зазначила наостанок Світлана Онищук. - Дякую нашим іноземним партнерам за співпрацю. Впевнена у її результативності, а ми зі свого боку докладемо усіх зусиль, щоби втілити цей масштабний загальнонаціональний проєкт».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux