Світлана Онищук: Медичні працівники Прикарпаття повинні отримувати гідну заробітну плату

Про забезпечення виконання постанови Кабінету міністрів України від 12 січня 2022 р. № 2 «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» йшлося сьогодні на нараді у голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, головами районних державних адміністрацій, головами районних рад, міськими, селищними та сільськими головами та головами обласних організацій профспілок.

«Питання, яке ми сьогодні розглядаємо, перебуває під особистим контролем Президента. Про це йшлося під час Конгресу місцевих та регіональних влад у Харкові - зазначила очільниця області. – Надважливе завдання, яке ставить перед нами Глава держави - це забезпечення достойної зарплати нашим лікарям та молодшому медичному персоналу».

За інформацією заступника директора департаменту – начальника управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимира Дзьомбака, для ефективної реалізації державної політики в області, передбаченої постановою КМУ № 2, на виплату заробітної плати медпрацівникам у січні передбачено 102 мільйони 789 тисяч гривень. 120 закладів охорони здоров’я області отримували відповідні виплати і станом на 10 лютого вони склали 103 мільйони 999 тисяч гривень.

Водночас, 85 закладам, або 71%, виплачено базову заробітну плату за січень в повному обсязі, 23 - частково (40-60%) та 12 – частково у розмірі від 0 до 10%. Всього розмір заборгованості з виплати заробітної плати складає 156 592,9 тисяч гривень у тому числі за рахунок коштів НСЗУ - 155 142,9 тис.грн. та за рахунок коштів обласного бюджету - 1 450,0 тис.грн.

Володимир Дзьомбак акцентував увагу на тому, що заборгованості зменшуються практично кожного дня в мірі того, як заклади укладають договори з НСЗУ. Так, 21 заклад, що надає спеціалізовану медичну допомогу, виплатив базову заробітну плату за січень частково (40-60%) за рахунок залишку коштів із минулого року та інших джерел на суму 149 606,9 тис. гривень. Заборгованість на суму 127 552,3 тис.грн. буде погашена після отримання коштів за договорами НСЗУ.

Сім закладів охорони здоров'я, що надають спеціалізовану медичну допомогу, очікують кошти за договорами НСЗУ на суму 27 590,6 тис.гривень. Зокрема, це КНП "Рогатинська центральна районна лікарня" Рогатинської міської ради, КНП "Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров'я Івано-Франківської обласної ради" , КНП "Івано-Франківський спеціалізований заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради" - КНП "Верховинська багатопрофільна лікарня" Верховинської селищної ради, КНП "Яблунівська районна лікарня Яблунівської селищної ради", КНП "Яремчанська центральна міська лікарня" Яремчанської міської ради, КНП "Косівська центральна районна лікарня" Косівської міської ради.

Чотири обласні санаторії та КНП "Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Івано-Франківської обласної ради", які є закладами обласного підпорядкування і які фінансуються з обласного бюджету, здійснять виплату заробітної плати в сумі 1 450,0 тис.грн. після затвердження обласною радою календарних планів на 2022 рік.

Також відзначалося, що за розрахунками 61 заклад охорони здоров’я, що надає спеціалізовану медичну допомогу, до кінця року перебуватиме у зоні ризику. Дефіцит коштів попередньо складає 528 мільйонів гривень. Його планують покрити за рахунок договорів, укладених з НСЗУ, а для цього необхідна об’єктивна інформація від лікувальних установ.

«Наші медичні працівники повинні отримувати гідну заробітну плату. І це завдання Президента та Уряду ми будемо виконувати», - наголосила Світлана Онищук.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux