Стратегію ранньої діагностики злоякісних новоутворень обговорювали на нараді в ОВА

Заступниця голови обласної державної (військової) адміністрації Людмила Сірко, в. о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Дзьомбак провели онлайн-нараду із заступниками голів районних державних адміністрацій, які курують питання охорони здоров’я, головами територіальних громад та керівниками центрів первинної медико-санітарної допомоги з питань організації профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень.

У заході також взяли участь фахівці департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації (офлайн).

«22 грудня 2023 року Президент України підписав Указ № 842 про рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень. Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і нерозв’язаних медичних проблем. Маємо невтішну статистику онкозахворюваності в області, тож повинні працювати задля покращення ситуації. Наразі надзвичайно важливо належним чином організувати якісні обстеження пацієнтів. Адже саме своєчасна діагностика і профілактика забезпечують збереження здоров’я людей», - зазначила Людмила Сірко.

Йшлося про впровадження програм місцевих стимулів для максимального охоплення дорослого населення програмами обов’язкового скринінгу злоякісних захворювань, а також про реалізацію заходів щодо належного забезпечення населення паліативною допомогою, створення умов для реабілітації у сфері охорони здоров’я, психологічної, професійної та соціальної реабілітації пацієнтів з онкологічною патологією задля забезпечення доступу до системи якісної паліативної допомоги.

Зауважувалося, що в області 86% хворих на онкопатологію - це люди віком понад 50 років. Зокрема, у жінок переважають захворювання грудної залози (19%) та шкіри (13%), у чоловіків - хвороби легень (23%) та простати (10%).

Мовилося про те, що профілактична робота повинна бути спрямована на раннє виявлення візуальних локалізацій онкозахворювань на підставі визначених алгоритмів обстежень відповідно до віку, статі та виду локалізації хвороби.

За результатами наради головам територіальних громад, керівникам центрів первинної медико-санітарної допомоги рекомендовано врахувати фінансові аспекти та надані пропозиції при підготовці місцевих онкопрофілактичних програм.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux