Щорічно на Прикарпатті діагностують 340-360 випадків раку грудей
Департамент охорони здоров’я ОДА, опубліковано 21 жовтня 2022 року о 14:52

Як ми уже повідомляли, 20 жовтня встановлено Всеукраїнським днем день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. В цей день зусилля органів влади, медиків, громадських організацій направлені на привернення уваги суспільства до проблем та питань, пов’язаних із раком молочної залози.

Варто боятися не так онкозахворювання, як його запущеної стадії. А єдиний метод себе застерегти – це регулярні профогляди, – вкотре нагадують онкологи. На жаль, саме ця патологія є найпоширенішим онкологічним захворюванням у жінок, а кожна п’ята онкохвора має рак грудей. Тільки своєчасне звернення до лікаря, а надалі і якісна діагностика є запорукою успішного лікування. Адже зі всіх онкологічних захворювань, виявлених на першій стадії, 97% виліковують повністю.

Тож учора з метою привернення уваги суспільства до проблеми онкології в Прикарпатському клінічному онкологічному центрі відбулася пресконференція за участю директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Дмитренка, онкохірурга, медичного директора Прикарпатського клінічного онкологічного центру Святослава Цибрана, фахівців цього центру – завідувачки хірургічного відділення № 3 гормонозалежних пухлин у жінок Аліни Андріїв та онкохірурга, завідувача інформаційно-аналітичним відділенням медичної статистики Павла Семеніва.

«Кожні 35-37 хвилин в Україні реєструється випадок раку грудної залози і щогодини помирає жінка від цієї недуги, – зауважив керівник ДОЗ ОДА Ігор Дмитренко. – За попередні 40 років рівень захворюваності на рак грудної залози збільшився в 3 рази. В нашій області щорічно діагностують 340-360 випадків раку грудей (приблизно 1 випадок в день). На обліку перебувають 4273 жінки, з них 2811 – більше ніж 5 років. Кожного року від злоякісних утворень молочної залози помирає близько двох сотень жінок».

Якщо в цілому рак у 85% – хвороба людей після 50 років, то рак грудей у 42 % реєструється у жінок працездатного віку.

«Ефективних методів попередження цієї хвороби на сьогоднішній день не існує, – розповіла Аліна Андріїв. – Єдиний реальний шлях перемоги над цією недугою – виявлення її на ранніх стадіях і своєчасне лікування. Крім того, саме лікування простіше і менш дороговартісне».

Ризик виникнення пухлини грудної залози особливо великий у жінок, старших 45 років. Адже вік – це один із факторів ризику.

Для того, щоб якнайшвидше довідатись про ймовірні захворювання грудних залоз, кожній жінці необхідно зробити три речі:

  • самостійно обстежувати свої груди 1 раз в місяць;
  • щорічно звертатись до лікаря для більш детального професійного огляду;
  • періодично проходити спеціальну діагностичну процедуру – мамографію.

До слова, поки що мамографія вважається золотим стандартом скринінгу РГЗ (раку грудної залози) у жінок віком старше 40 років у світі. Скринінгові програми РГЗ знижують смертність від РГЗ на 25% .

Насамкінець фахівці наполегливо закликали прикарпаток не нехтувати своїм здоров’ям і не чекати тривожних симптомів, а проходити профілактичні огляди та необхідні обстеження, адже онкологічні захворювання, як і будь-які інші, краще попередити, ніж лікувати.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux