Днями відбулася робоча зустріч директорки департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Алли Хамчич з трудовим колективом Прикарпатської державної дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України.
Під час проведення заходу керівництво наукової установи проінформувало про роботу в галузі селекції хрестоцвітих сільсько-господарських культур та наукові дослідження, які проводяться з метою підвищення генетичного потенціалу ріпаків (озимого та ярого), сої, гірчиці, розторопші та інших. Зокрема, дослідною станцією Інституту сільського господарства Карпатського регіону виведено та включено до Реєстру сортів України понад 20 сортів озимого та 8 сортів ярого ріпаку.
На дослідних полях установи вирощують озимий та ярий ріпаки, розторопшу, а також сою, гірчицю білу та зернові власної селекції. Крім того, тут функціонує генобанк озимого та ярого ріпаків, гірчиці, редьки олійної, рижію та інших, кількість зразків яких складає понад тисячі сортономерів.
Під час діалогу з науковцями очільниця аграрного департаменту наголосила на необхідності широкого застосування наукових досягнень та практичних навичок прикарпатських науковців для збільшення виробництва продукції сільського господарства регіону. Не оминули розгляд питання щодо роботи над проєктом Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2026-2030 роки.
Співпраця аграрної науки з представниками профільного департаменту облдержадміністрації покращить доступ аграріїв області до перспективних наукових досягнень галузі та забезпечить зростання обсягів агропромислового виробництва.