На Прикарпатті обговорили можливості розвитку сільських територій завдяки географічним зазначенням та еногастрономічному туризму
Департамент агропромислового розвитку ОДА, опубліковано 10 травня 2023 року о 16:37

9 травня експерти проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» провели «круглий стіл» на тему «Географічні зазначення та еногастрономічний туризм як інструменти розвитку сільських територій».

Захід організовано департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації за сприяння департаменту агропромислового розвитку ОДА. Його учасники розглянули актуальні питання розвитку та просування еногастрономічного туристичного продукту сільських територій Івано-Франківської області, важливість консолідації зусиль для системного розвитку туризму на сільських територіях області на засадах сталого розвитку та державно-приватного партнерства.

Під час форуму виступила директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Алла Хамчич. Ключовий експерт з розвитку сільських територій Річард Розвадовскі ознайомив присутніх із основними завданнями та інструментами підтримки малих виробників сільськогосподарської продукції в рамках проекту «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні». Експерт наголосив на важливості використання представниками дрібномасштабного сільського виробництва фінансової підтримки ЄС, яка зараз буде тільки збільшуватися.

Національний експерт з географічних зазначень та розвитку ланцюжків доданої вартості Тарас Антонюк розповів виробникам крафтової продукції про систему географічних зазначень, особливості розвитку системи в країнах ЄС та Україні. Він акцентував увагу на перевагах реєстрації в Державному аграрному реєстрі, який відкриває багато можливостей для налагодження співпраці та залучення додаткових коштів.

Юридичні аспекти системи географічних зазначень, основні норми законодавства, процес реєстрації та контролю окреслила Національна експертка з питань законодавства Юлія Прохода. Вона на прикладах пояснила різницю між торговими марками і географічними зазначеннями, звернула увагу на всі переваги, які можна отримати після процесу реєстрації географічного зазначення. Історією успіху географічного зазначення «Гуцульська коров’яча бриндза» поділилася секретар громадської спілки «Асоціація Карпатських Ватагів» Марія Маківничук.

Про особливості розвитку гастрономічного та сільського туризму як інструменту розвитку території розповів національний експерт з географічних зазначень Олександр Коваль. Він наголосив на важливості об’єднання крафтових виробників кількох громад, проведення спільних промоційних заходів, відкриття крафтових крамниць.

Кейс культурно-туристичного маршруту «Гуцульські сирні плаї» представив голова однойменної громадської спілки Олег Величко, а голова громадської спілки «Дорога смаку Прикарпаття» Ірина Фіщук розповіла про створення та розвиток регіонального гастрономічного маршруту на основі малих виробників традиційних локальних харчових продуктів.

Додамо, що завданням департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад облдержадміністрації на найближчі роки є продовження інтеграції пропозицій виробників локальних продуктів, зокрема продуктів харчування із зареєстрованим зазначенням походження (географічними зазначеннями) у систему туристичного ринку через формування нової гастрономічної пропозиції.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux