Марина Лазебна відвідала громади Івано-Франківщини
опубліковано 04 квітня 2022 року о 13:05

03 квітня Міністр соціальної політики України Марина Лазебна відвідала громади Івано-Франківської області. У фокусі уваги були питання належних умов перебування дітей, переміщених з регіонів, де ведуться активні бойові дії та людей старшого віку, що проживають у геріатричних закладах.

На території однієї з громад Марина Лазебна відвідала обласний санаторій, до якого разом із супроводжуючими була евакуйована 121 дитина віком до 15 років з чотирьох закладів Харківської області. Міністр поспілкувалась із керівництвом санаторію, персоналом та дітьми, ознайомилась зі станом матеріально-технічної бази санаторію, укомплектованістю штатними співробітниками. Заклад має медичний профіль, але дітям створені всі належні умови для перебування. Діти забезпечені харчуванням, одягом, засобами догляду, оточені увагою та турботою.

Міністр повідомила, що внаслідок широкомасштабного військового вторгнення Російської Федерації в Україну евакуйовано вже більше 10 тисяч дітей з вразливих категорій. Майже 6 тисяч дітей переміщені за кордон, а близько 5 тисяч знаходяться в безпечних регіонах України. В межах України найбільше дітей переміщено в Закарпатську, Львівську та Івано-Франківську області.

Окрему увагу Марина Лазебна привернула до рішень Уряду, зокрема щодо спрощення процедури влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку або піклування родичів.

«Через бойові дії, терористичні обстріли російськими військами мирного населення та масову евакуацію збільшується кількість дітей, батьки яких загинули, або про їхню долю та місце перебування нічого невідомо.

Чинні нормативні акти не надавали можливості влаштовувати таких дітей до сімейних форм виховання. Більше того, процедура влаштування дітей під опіку або піклування родичів вимагає такого переліку документів, який в умовах воєнного стану практично нереально зібрати.

При цьому, для дітей, травмованих війною та втратою зв’язку з батьками, дуже важливо знаходитись в умовах, максимально наближених до сімейних.

Тому Уряд ухвалив рішення, яке дає можливість такій дитині перебувати під час воєнного стану на умовах тимчасового влаштування в прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу, чи за спрощеною процедурою – під опікою або піклуванням родичів. Це забезпечить найкращі інтереси дитини до того моменту, поки не буде достовірно з’ясовано, що саме сталось з її батьками», - прокоментувала Марина Лазебна.

Тимчасове влаштування дитини у родину не прирівнюється до усиновлення та здійснюється протягом певного періоду. Відтак, щойно зникне нагальна необхідність, дитина повертається під опіку батьків, інших родичів чи відповідних органів у справах дітей.

Однак, якщо у тих, хто тимчасово прихистив дитину , залишиться бажання її усиновити, то потрібно буде звернутися до органів опіки та піклування з заявою про усиновлення тієї дитини, якій було надано тимчасовий прихисток.

Крім того, Уряд створив Координаційний штаб з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, який координуватиме роботу центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо евакуації, створення безпечних умов та забезпечення прав під час воєнного стану:

∙ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю;

∙ дітей, які не мають такого статусу, але проживають або зараховані до закладів різних типів, в тому числі дітей з інвалідністю;

∙ дітей, які виховуються в сімейних формах виховання;

∙ дітей, які влаштовані до сімей патронатних вихователів.

Мінсоцполітики тримає на постійному контролі питання дотримання прав українських дітей, як тих, що виїхали за кордон, так і переміщених на території України.

На території іншої громади Івано-Франківської області Міністр відвідала стаціонарне відділення територіального центру для постійного проживання, в якому наразі проживають 37 людей. Це переважно люди, які за станом здоров’я не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду в умовах стаціонару.

Цей заклад надає соціальну послугу стаціонарного догляду для одиноких людей похилого віку та осіб з інвалідністю району та області.

Міністр подякувала персоналу відділення за щиру відданість роботі, за створену ним атмосферу домашнього затишку та тепло і турботу, якою він огортає своїх підопічних .

«Поки ми разом дбаємо один про одного, поки ми небайдужі і сповнені людяності, нас не перемогти!» – підсумувала Марина Лазебна.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux