Експерти в галузі харчування мають одностайну позицію щодо трансжирів
опубліковано 07 травня 2024 року о 15:00

Ці харчові речовини є найбільш небезпечними з тих, що сьогодні можна знайти у їжі, яку ми споживаємо.

Споживання їжі з трансжирами підвищує рівень «поганого» холестерину крові. Це, своєю чергою, призводить до зростання ризику потенційно фатальних інфарктів та інсультів. Смертність, асоційована зі споживанням трансжирів, у нашій країні оцінюється у 18 000 втрачених життів на рік.

Отже, уникнення трансжирів є дійсно важливим питанням збереження здоров’я та життя. Зупинимося на п’яти фактах, які варто знати про ці сполуки. 

Ми попросили Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ, розповісти про загрозу трансжирів і про те, як їх можна уникнути. 

  • Факт перший. Небезпечними є лише штучні трансжирні кислоти

Дослідження не демонструють небезпеки від споживання природних трансжирів, які можуть міститися у помірній кількості у продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах.

Проте наявні наукові дані щодо впливу на здоров’я штучних трансжирних кислот майже протилежні. Споживання промислових трансжирів у складі оброблених продуктів асоційоване зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів. Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.

  • Факт другий. Найчастіше штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, маргарині, «фаст-фуді», які тривалий час смажаться на рослинній олії.

Дешевші кондитерські вироби та випічка, у виробництві яких використовуються трансжири, до того ж має більш тривалі терміни зберігання. Все це робить її привабливою для виробників та споживачів, якщо не замислюватися про наслідки у вигляді появи небезпечних хвороб.

Окрім промислово гідрогенізованих рослинних олій, другим джерелом трансжиру у сучасній дієті є трансжирні кислоти, що утворюються під час тривалого смаження страв швидкого харчування у рослинних оліях. Втім, за даними ВООЗ, смаження олії за високих температур призводить до помірного збільшення концентрації трансжирів (кількість утворених трансжирів є низькою (до 2–3%) порівняно з їхньою кількістю в частково гідрогенізованій олії).

  • Факт третій. У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.

Відповідно до вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні. Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами «повністю гідрогенізована» або «частково гідрогенізована».

І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання. Глобальна ініціатива ВООЗ, представлена у 2018 році, передбачала повну елімінацію штучних трансжирних кислот з харчових продуктів до 2023 року.

  • Факт четвертий. В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, який міститься у харчовому продукті.

З  3 жовтня 2023 року в нашій країні після завершення трирічного перехідного періоду набуло чинності обмеження вмісту трансжирів. Це передбачено наказом МОЗ України № 1613 щодо обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті.

Відповідно до вимог цього наказу, вже пів року харчова промисловість не має права застосовувати штучні трансжирні кислоти у виробництві продукції.

Детальніше читайте тут: https://bit.ly/3JOZeSP

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux