Про стабілізацію ситуації на ринку праці в умовах війни говорили під час наради, яку провела Світлана Онищук

На Прикарпаття вже переїхали 47 підприємств, з яких 25 – розпочали роботу та випуск власної продукції. Про це йшлося на нараді за участі голови обласної військової адміністрації Світлани Онищук.

Війна в нашій країні призвела до істотних змін відносно функціонування бізнесу та пропозицій робочих місць на регіональних ринках праці. «Відбулося посилення навантаження на соціальну інфраструктуру у зв’язку з необхідністю соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та на ринок праці Прикарпаття. На 1000 осіб населення області внутрішньою міграцією навантаження складає 111 осіб, економічне на 1000 осіб зайнятого населення - 276 осіб», - про це розповів заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Володимир Попович. Загалом, загальна кількість тимчасово переміщених осіб до загальної кількості населення складає 11,1 відсотків. Відповідно до проведеного опитування в області на постійне місце перебування претендує від 20 до 30 відсотків внутрішньо переміщених осіб, які потребуватимуть надання соціальних та адміністративних послуг, забезпечення житлом та працевлаштування, а це - приблизно 17,0 тис. сімей.

Йшлося про законодавчі аспекти заходів на державному рівні зі стабілізації ринку праці. Зауважувалося, що держава сприяє і закликає бізнес у відносно спокійних регіонах відновлювати роботу. Уряд знизив податки, дозволив платити 2% з обороту замість 20% ПДВ. Для підприємців першої та другої груп сплата ЄСВ стала добровільною. Серед пропозицій для бізнесу – скасування переліку критичного імпорту, як суттєвої перепони, для ведення розрахунків з постачальниками та покупцями, сприяння пожвавленню імпорту та експорту, логістична підтримка та спрощення митних процедур (вимог до повноти переліку додаткових документів). Для експортних підприємств надзвичайно важливим є відновлення відшкодування ПДВ з експорту.

«Значна частина підприємств України опинилися в районах активних бойових дій і змушені евакуюватися у більш безпечні регіони або припинити роботу. Івано-Франківщина — тилова область, то на неї й покладається завдання щодо розвитку економіки та забезпечення внутрішньо переміщених осіб, - розповів Володимир Попович, - Івано-Франківська ОДА є активним учасником державної програми з релокації підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій, на територію Прикарпаття. В область уже переїхали 47 підприємств, з яких 25 – розпочали роботу та випуск власної продукції. Ці підприємства спеціалізуються, зокрема, на пошитті одягу, виробництві продуктів харчування, машинобудуванні та металообробці. Це дає нам можливість створювати нові робочі місця, у тому числі і для внутрішньо переміщених осіб, а також це сриятиме додатковим надходженням до бюджетів».

Йшлося про необхідність внесення змін до регіональних програми зайнятості населення Івано-Франківської області на 2021-2023 роки відновлення України, розвитку малого і середнього бізнесу, прийнятті цих програм у територіальних громадах області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux